Насладете се на вкус от миналото с този класически ретро сладкиш с ябълки, вдъхновен от домашните рецепти, които бабите ни приготвяха с любов. Ароматът на канела, ябълки и маслено тесто събужда спомени за топли следобеди и уютни кухни. Лесен за приготвяне и изключително вкусен, този сладкиш е перфектното допълнение към чаша чай или кафе — идеален за споделяне с близки и приятели!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Време за приготвяне: 30 минутиВреме за охлаждане на тестото: 1 часВреме за печене: 40 минутиПорции: 6-10
✅ Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
1 бакпулвер
200 г краве масло (студено, нарязано на кубчета)
2 яйчени жълтъка
2 лимона (сокът и кората на единия)
3 с.л. захар
За плънката:
6 ябълки
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
Сокът от 1 лимон
Още:
1 с.л. олио (за намазване на тавата)
Брашно за поръсване
1 жълтък (за намазване преди печене)
👩🍳 Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото:
Пресей брашното в голяма купа и добави бакпулвера и студеното масло, нарязано на кубчета. Претрий с ръце до получаване на маслени трохи.
Влажни съставки:
Разбий 2 от жълтъците с 3 с.л. захар, сока и кората от 1 лимон. Добави ги към брашнената смес и омеси ронливо маслено тесто. Завий го с фолио и го остави в хладилника за 1 час.
Плънка:
Обели и настържи ябълките. Изстискай с ръце излишния сок. Смеси ги с останалите 3 с.л. захар и канелата.
Сглобяване на сладкиша:
Раздели охладеното тесто на две равни части. Разточи едната част на кора с диаметъра на тавата. Намажи тавата с олио и я поръси леко с брашно.
Постави разточената кора на дъното, отгоре разпредели ябълковата смес.
Разточи втората част от тестото и я постави като капак отгоре. Притисни краищата, за да се запечата добре. Изрежи излишъка и, по желание, използвай го за украса.
Печене:
Намажи сладкиша с останалия 1 жълтък. Печи на 170°C за около 40 минути, до златисто.
Глазура:
Смеси пудрата захар със сока от 1 лимон. Щом извадиш сладкиша от фурната, намажи го веднага с глазурата. Остави да изстине – ще се получи леко кристална коричка отгоре.
💡 Съвет:
Този сладкиш е още по-вкусен на следващия ден – когато ароматите напълно се слеят, а глазурата стегне. Подходящ е както за кафе, така и за специални поводи.
💯Ако обичаш ябълки погледни и рецептите ми за Сиропирана баница с ябълки и Шоколадов сладкиш с ябълки, които съм сигурна че ще ти станат любими!