Днес ще ви предложа рецепта за неустоимо вкусни кюфтенца. Напоследък където и да погледна в кулинарните сайтове все попадам на рецепти с кюфтета, дали е защото толкова много ги обичам или е просто съвпадение не знам, но ме преследват навсякъде :) Тази рецепта също гледах на клипче в you tube и я пресъздадох с малки промени. Приготвя се много лесно, може да ползвате един по голям тиган без излишно цапане на други съдове и е страшно вкусна. Кюфтета и сирене, дайте ми ги и не ми предлагайте друго :) В тази рецепта има по много и от двете, опитайте и споделете :)
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
за кюфтенцата:
мляно месо - 500 г смес
лук - 1 малка глава
сол и черен пипер
галета - 50 г
кисело мляко - 50 г
пармезан - 50 г настърган
риган
за соса:
домати консерва мляни - 800 г
вино - 50 мл червено
сол и черен пипер
чесън - 1 скилидка
риган и босилек на вкус
моцарела - 250 г
пармезан - 50 г
кашкавал - 100 г
Начин на приготвяне:
Смесете в купа посочените продукти за кюфтетата. Омесете кайма и оформете приблизително еднакви кюфтенца.
Сложете на котлона голям тиган, сипете 2 с.л зехтин или олио и загрейте.
Запържете кюфтенцата до златисто като ги обръщате от двете страни, извадете и отцедете върху домакинска хартия.
В същия тиган сложете нарязания на ситно чесън, мазнина добавете само ако няма останала от пърженето на кюфтетата. Запържете за кратко чесъна и сипете виното, разбъркайте, оставете няколко минути да се редуцира и изпари алкохола, след което сипете доматите и подправете сьс сол, черен пипер риган и босилек. Оставете соса за 10 мин да кипи като периодично разбърквате.
Махнете от котлона, добавете в тигана кюфтенцата, разбъркайте и между тях начупете и сложете моцарелата, от горе поръсете със пармезан и настържете кашкавал.
Сложете тигана в загрята на 200 градуса фурна и запечете кюфтетата за 20 мин до разтопяване на сирената.
Бележка: За тази рецепта ползвайте термоустойчив тиган, ако нямате такъв прехвърлете соса с кюфтенцата в тавичка и тогава печете. Количeствата на сол и черен пипер е по вкус, внимавайте със солта, заради сирената, зашото те са солени.
Да ви е вкусно!
Ако рецептата ви допада може да видите и моето предложение за Кюфтенца с разкошен лучен сос които са наистина жестоки! 😊