Здравейте, кулинари! В края на тази седмица е Великден и знам, че много от вас са започнали с приготовленията за празника. Интернет и социалните мрежи са пълни с рецепти за пухкави козунаци на конци, от хубави по хубави. Винаги съм казвала,че никоя вкусотия не може да ме изкуши така както нещо сиропирано, нещо сладко или нещо пухкаво като питка или козунак. Аромата на прясно изпечен домашен козунак е незаменима, мирише на печена захар, на сладост! Козунаците не са лесни за приготвяне, но с една , две репетиции и точната рецепта, съм сигурна, че всеки може да се справи. В блога имам много рецепти, които може да видите като напишете в търсачката "козунак", всички са правени и опитани от мен и са наистина разкошни! Днес искам да споделя този плетен козунак с шоколад и круши, който е истинско бижу, най-любимия ми, страхотен, пухкав, с много шоколад и сладки сочни парченца круши! Опитайте, горещо ви го препоръчвам!
Ако рецептите ми ви допадат, може да видите канала ми в YouTube НАТИСНИ ТУК където споделям интересни видео рецепти, подходящи за готвене в домашни условия. Абонирайте се за канала и натиснете камбанката, за да не изпускате нови рецепти. Благодаря Ви!
Продукти:
За тестото:
брашно - 700 г (+ 100 г за доомесване)
захар - 150 г
олио - 150 мл
прясно мляко - 250 мл
портокалов сок - 1 с.л.
мед - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
яйца - 2 бр.
мая - 1 пакетче суха (7 г)
жълтъци - 1 бр. за намазване
За пълнежа:
Нутела - 400 г (какаов крем или разтопен шоколад по избор)
круши - 3 бр.
галета - 30 г
кафява захар - 30 г
бадеми - филирани, за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното три пъти, а млякото затоплете до телесна температура. Направете кладенче и в него сложете яйцата, сол, портокаловия сок, маята, мед и 50 мл от олиото. Захарта разтворете в топлото мляко. Замесете тесто, като постепенно добавяте от млякото до получаване на гладко еластично тесто.
Оформете го на топка и започнете да месите, като добавяте по малко от олиото и докато месите, разтегляйте с ръце и удряйте тестото в масата или плота 100 пъти. Трябва да поеме цялото количество олио и да получите гладко хомогенно тесто.
Оставете за около час, два да втаса, на топло място покрито с домакинско фолио и чиста кърпа, докато поне удвои обема си.
Почистете крушите и ги нарежете на полумесеци, поръсете ги с галетата и фина кафява захар. Втасалото тесто разделете на две равни части, всяка една разточете на голяма кора с дебелина около 1.5 см, намажете с нутела и навийте на руло.
След това разрежете рулото на половина в средата, като в единия край трябва да оставите цяло, а двете получени части преплетете като плитка.
В улеите с шоколад сложете на места парченца от крушите и се поставя в тава с хартия за печене, като навивате във формата на охлюв.
С другата част от тестото процедирате по същия начин, като в тавата обиколете около другата плетка. Намажете с разбит жълтък и поръсете с филирани бадеми.
Оставете на топло да втаса още 60 минути, след което сложете в загрята фурна на 180 градуса и изпечете за около 40 - 50 минути според фурната до златисто-кафяв цвят.
Оставете за около час, два да втаса, на топло място покрито с домакинско фолио и чиста кърпа, докато поне удвои обема си.
Почистете крушите и ги нарежете на полумесеци, поръсете ги с галетата и фина кафява захар. Втасалото тесто разделете на две равни части, всяка една разточете на голяма кора с дебелина около 1.5 см, намажете с нутела и навийте на руло.
След това разрежете рулото на половина в средата, като в единия край трябва да оставите цяло, а двете получени части преплетете като плитка.
В улеите с шоколад сложете на места парченца от крушите и се поставя в тава с хартия за печене, като навивате във формата на охлюв.
С другата част от тестото процедирате по същия начин, като в тавата обиколете около другата плетка. Намажете с разбит жълтък и поръсете с филирани бадеми.
Оставете на топло да втаса още 60 минути, след което сложете в загрята фурна на 180 градуса и изпечете за около 40 - 50 минути според фурната до златисто-кафяв цвят.
Да ви е сладко!
Бележки: Може да намажете козунака с леко разбит белтък с лъжица прясно мляко, така няма да получи този тъмен цвят при печене, както се получи при мен след като намазах с жълтък. Снимките не са много добро качество, защото бързах да снимам, нямах светлина и съм ги редактирала малко, за да добиете представа за резултата. А и нямах много време за снимки, нападнаха козунака още горещ 😁
Всички рецепти подходящи за Великден вижте тук 👉 Рецепти за агнешко печено , Козунаци, Салати и разядки