петък, 30 май 2025 г.

Феноменални пилешки шишчета за домашно парти или семеен грил – лесна рецепта с ароматно масло

 

Страхотно вкусни, сочни и апетитни пилешки шишчета с кисло мляко и масло

🔥 Готови ли сте за грил сезона? 

Когато слънцето започне да припича, уикендите се изпълват с аромат на жар и настроение за споделени моменти. Именно тогава домашните шишчета стават звездата на всяко семейно събиране и домашно парти. Днес ви представям една лесна, но феноменално вкусна рецепта за пилешки шишчета, която ще ви накара да забравите за готовите продукти от магазина. Приготвени с любов, мариновани в подправки и завършени с ароматно масло с лимон, тези шишчета ще съберат всички около масата!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 15 минути
  • Мариноване: минимум 6 часа
  • Печене: 30 минути
  • Общо време: ~6 часа и 45 минути
  • 🍽 Порции:4 – 6

Необходими продукти:

За мариноване на пилешкото месо:

  • 1 кг пилешко месо от бут (без кожа и кост)
  • 250 г кисело мляко
  • 2 скилидки чесън (пресован или настърган)
  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • 1 ч.л. зеленчукова подправка (по избор)
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • Черен пипер – на вкус

вторник, 27 май 2025 г.

Шакшука – Арабски яйца с аромат на Изтока (Бърза и лесна рецепта)


Шакшука или миш маш по български

🥘 Какво е шакшука? 

Шакшука (Shakshuka) е едно от онези ястия, които ухаят на дом и уют, независимо в коя част на света се намираш. Произхожда от Близкия изток и Северна Африка, но днес е любима рецепта в целия свят – от Израел до Мароко. Ястието представлява нежно забулени яйца, сварени в ароматен доматен сос с чушки, лук и подправки. Подходяща е както за богата закуска, така и за бърза вечеря. Подобна е на нашия миш-маш, и може да се хапва директно от тигана.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 10 минути

  • Готвене: 20 минути

  • Общо: 30 минути

  • Порции - 4


🍳 Необходими продукти:

  • 1 голяма червена чушка

  • 1 голяма зелена чушка

  • 2 глави лук

  • 2 с.л. олио

  • 2–3 скилидки чесън

  • 600 г домати на кубчета (пресни или от консерва)

  • 1 ч.л. сол

  • 1 ч.л. захар

  • ½ ч.л. кимион

  • 1 ч.л. червен пипер

  • ½ ч.л. черен пипер

  • 5–6 яйца

  • Пресен магданоз за поръсване

понеделник, 26 май 2025 г.

Най-вкусният домашен гювеч със свинско — рецепта, която ще заобичате

 

Домашно традиционно ястие със свинско и зеленчуци в гювеч


Традицията в една глинена тенджера!

Гювечът е едно от онези български ястия, които събират семейството около масата и носи уютен вкус на дом. А когато към него добавим крехко свинско месо и изобилие от пресни зеленчуци, получаваме нещо наистина специално — гювеч със свинско, който съчетава традиция и домашен комфорт във всяка хапка. Перфектен е за уикенд обяд или за богата вечеря, която се готви бавно, но си струва всяка минута.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне и готвене

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 2 часа
  • Общо време: 2 часа и 20 минути
  • Порции: 4 - 6

📝 Необходими продукти: 

  • 800 г свинска плешка
  • 500 г картофи
  • 150 г моркови
  • 150 г кромид лук
  • 100 г червени печени чушки
  • 150 г домати от консерва
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 50 г тиквичка
  • 2 стръка пресен магданоз
  • ½ ч.л. риган
  • ½ ч.л. мащерка
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 50 мл зехтин
  • 200 мл зеленчуков бульон

неделя, 25 май 2025 г.

Вкусна яхния с патешко и картофи - гозба за душата, каквато не си опитвал

 

Българска яхния по домашна рецепта а патешко месо

Има рецепти, които ни пренасят в онзи ароматен свят, в който кухнята ухае на любов и грижовни ръце. Точно такава е и днешната рецепта – домашна вкусна яхния с патешко и картофи. Плътна, с богата текстура и вкус, който сгрява и тялото, и сърцето.Подходяща е както за неделна семейна вечеря, така и за делничен обяд, когато търсите нещо питателно, с дълбок, уютен вкус. Да запретнем ръкави?

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 1 час и 30 минути
  • Порции: 4

📝 Необходими продукти:

  • 500 г патешко месо (бут или маншон)
  • 5 бр. картофи
  • 3 глави кромид лук
  • 1 голям морков
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. захар
  • 200 мл пасирани домати
  • 1.5 л патешки бульон (от варенето на месото)

събота, 24 май 2025 г.

Как да Отслабнем Устойчиво с Калориен Дефицит: Практично Ръководство + Съвети от Кухнята


Питате се как да отслабнете, как работи калорийният дефицит?

Мечтаеш за по-здравословно тяло, но без крайни диети и лишения? Калорийният дефицит е един от най-ефективните и устойчиви методи за отслабване, подкрепен от науката и лесен за прилагане – дори и в твоята кухня! В тази статия ще ти покажа как точно работи този процес, как да го прилагаш без глад и как да готвиш вкусно, като едновременно с това поддържаш форма.


📌 Какво е калориен дефицит?

Калориен дефицит настъпва, когато приемаш по-малко калории, отколкото тялото ти изразходва за деня. Това кара организма да използва съхранените мазнини като източник на енергия – и така се постига отслабване.

петък, 23 май 2025 г.

Ябълков сладкиш „Трите чаши“ – лесен, сочен и ароматен десерт


Сочен сладкиш с ябълки и съставки събрани в три чаши

Когато навън започне да се усеща полъхът на лошото време, нищо не носи повече уют от аромат на печен сладкиш с ябълки. Този ябълков сладкиш „Трите чаши“ е моята версия на класическа рецепта, предавана от поколения в семейството ни. Без тесто, без месене, с минимални усилия и максимум вкус! Ако търсите лесен, сочен и ефирен десерт, който се приготвя почти сам – това е вашият избор! По долу пускам и видео към рецептата за да ви е още по лесно!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата

  • ⏱️ Време за подготовка: 15 минути
  • 🔥 Време за печене: 60 минути
  • 🕒 Общо време: 1 час и 15 минути
  • 🍽️ Порции: 8–10

🛒 Необходими продукти:

За сухата смес:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. грис
  • 10 г бакпулвер
  • 8 г ванилова захар

За плънката:

  • 5–6 ябълки
  • 8 г ванилова захар
  • ½ лимон (сок)
  • 1 ч.л. канела (по желание)

четвъртък, 22 май 2025 г.

Домашни гювечета – аромат и вкус в едно глинено гърненце

Преди запичане на яйцата в гювечетата

Има нещо магично в аромата на печени гювечета, който се носи из кухнята в края на деня. Гювечето е класика в българската кухня – ястие, което събира на едно място всички онези топли вкусове, които ни връщат в спомените от детството. Днес ще ви покажа моята любима рецепта за гювечета с наденица, сирена, печени чушки и яйца – перфектно балансирано ястие, което ще зарадва всеки около масата. Изключително лесна рецепта, може да се сложат продукти по избор и според наличните в хладилника, гювечетата обединяват съставките и си мисля, каквото и да сложим, все ще стане вкусно!


Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

🕒Време за приготвяне: 15 мин
Време за готвене: 40 мин

🍽️Порции: 4

🛒Необходими продукти:

  • Наденица – 4 парчета
  • Лук – 2 глави
  • Печени чушки – 4 броя
  • Яйца – 4 броя
  • Сирене – 150 г
  • Топено сирене – 120 г
  • Кашкавал – 200 г
  • Гъбен сос – 150 г (готов, от буркан)
  • Доматен сос – 150 г (готов, от буркан)
  • Зехтин – 4 ч.л.
  • Черен пипер – на вкус

вторник, 20 май 2025 г.

Пълнени хлебчета с кайма, гъби и кашкавал – вечеря за нула време!

 

Пълнени питки на фурна готови за под 1 час

Уморени след дълъг ден и чудите се какво да сготвите бързо, лесно и вкусно? Тази рецепта за пълнени хлебчета с кайма, гъби, бекон и топено сирене е перфектното решение за забързаното ежедневие. Готова за по-малко от час, тя ще ви поднесе уют, топлина и домашен вкус – без излишно мотаене в кухнята.

Хрупкавата коричка на хлебчето, съчетана със сочна плънка и разтопен кашкавал отгоре, превръща обикновените съставки в истинска наслада за небцето. А кое е най-хубавото? Подходяща е както за делнична вечеря, така и за впечатляващо предястие, когато ви дойдат гости неочаквано.


Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

Запретвайте ръкави, слагайте престилки и да започваме!

🕒 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 15 минути

  • Готвене: 30 минути

  • Общо време: 45 минути

🍽️ Порции:

  • 4 порции (или 2 хлебчета, разполовени)


🛒 Необходими продукти:

  • 2 изпечени хлебчета (около 400 г всяко)

  • 500 г смесена кайма (свинска и телешка)

  • 150 г гъби

  • 250 г кашкавал

  • 2 глави кромид лук

  • 200 г домати на кубчета (пресни или консервирани)

  • 120 г пушен бекон

  • 120 г топено сирене

  • 2 с.л. зехтин

  • Сол и черен пипер – на вкус

  • 1 щипка мащерка

  • 1 щипка риган

понеделник, 19 май 2025 г.

Суши: Японското изкуство, което завладя света (и българската трапеза)

 

Суши, вкусна хапка любима на всички

Сушито – този екзотичен деликатес от Япония, който днес може да открием както в луксозни ресторанти, така и в кварталното суши заведение, е много повече от просто хапки ориз с риба. То е културно наследство, изкуство и философия на храненето в едно. Но знаеш ли всъщност откъде тръгва сушито и колко древна е тази традиция?

🐟 Как започва всичко? – Историята на сушито

Мнозина вярват, че сушито е създадено в Япония, но корените му всъщност водят към Югоизточна Азия. Първообразът на сушито се появява преди повече от 1000 години в района около река Меконг (днешен Тайланд, Лаос, Виетнам), където хората съхранявали рибата, като я ферментирали с ориз. Тази техника се наричала наре-дзуши, а оризът не се ядял – той служел само за ферментация.

Едва през 8-9 век тази практика достига Япония, където японците решават да опростят процеса – започват да използват оцет вместо ферментация. Така се ражда т.нар. хая-дзуши – бързото суши. Истинската революция идва през 19 век в Едо (днешно Токио), когато се появява нигири суши – познатата ни днес хапка с ориз и сурова риба отгоре, приготвена за минути. Това било нещо като „fast food“ за тогавашните японци!

Photo by Rajesh TP

      

неделя, 18 май 2025 г.

Пухкаво изкушение със заквасена сметана и шоколад

 

Домашен сладкиш с какаов блат и крем от заквасена сметана и белтъци

Ако обичате домашни десерти, които съчетават пухкав блат и ефирен крем – този сладкиш със заквасена сметана и белтъци ще ви стане любим! Приготвя се лесно, не изисква сложни техники и е идеален за гости, празници или когато просто имате нужда от нещо сладко и нежно. Пухкавият какаов блат се комбинира перфектно с лек и нежен крем, класика в жанра, която ще ви разтопи още с първата хапка.
Ако търсите лесен десерт без сложно разбиване или дълго суетене, но с наистина впечатляващ резултат – тази рецепта ще стане ваш фаворит.


Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

 

🕒 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Печене: 35-40 минути
  • Охлаждане: поне 12 часа
  • Порции: 10-12

📝 Необходими продукти

За блата:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 3 жълтъка
  • 1 ванилия

събота, 17 май 2025 г.

Крем супа с пуешко, зеленчуци и крутони

 

Крем супа с пуешко, зеленчуци и крутони

Има нещо магично в аромата на топла крем супа, който се разнася в хладен, дъждовен ден и изпълва дома с усещане за уют и спокойствие. А когато тази супа комбинира мекотата на картофите, сладостта на морковите, свежестта на доматите и нежността на пуешкото месо – говорим за истинско кулинарно усещане в лъжица. Добавете хрупкави домашни крутони и ще получите ястие, което не просто засища, а обгръща с топлина. Ето как да приготвите тази вкусна крем супа за 6 души:

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!


Порции: 6
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 40 минути
Общо време: ~55 минути

 

📝 Необходими продукти:

За супата:

  • 500 г пуешко месо (без кожа, нарязано на хапки – бут или гърди)

  • 3 средни картофа, обелени и нарязани на кубчета

  • 2 моркова, нарязани на кръгчета

  • 2 домата, обелени и нарязани на ситно (или 200 мл доматено пюре)

  • 1 глава лук, нарязана

  • 2 скилидки чесън, счукани

  • 1,5 л пилешки или зеленчуков бульон

  • 2 с.л. зехтин или масло

  • 1 ч.л. сладък червен пипер

  • Сол и черен пипер на вкус

  • 1 щипка суха мащерка 

  • 100 мл готварска сметана (по желание – за по-копринен вкус)

сряда, 14 май 2025 г.

Как да планираме седмичното си меню: лесно, вкусно и без стрес

 

 
Md Habib
www.vecteezy.com

В забързаното ежедневие понякога вечерята се оказва последната ни грижа... докато не огладнеем! А тогава започва чуденето: "Какво да сготвя днес?" За да си спестим времето, стреса и излишното похабяване на храна, планирането на седмично меню се оказва златно решение.
В тази статия ще ти покажа как да организираш храненето си така, че всеки ден да започва с вдъхновение, а не с празен хладилник.


1. Защо да планираме менюто си?

Планирането на седмично меню има куп предимства:

💰 Спестява пари — купуваш само това, което ти трябва.

🕒 Пести време — избягваш ежедневните визити до магазина.

🧠 Намалява стреса — знаеш какво ще готвиш.

🍽️ Помага за по-балансирано хранене — мислиш в перспектива.

🌱 Ограничаване на хранителните отпадъци — по-малко изхвърлена храна.

вторник, 13 май 2025 г.

Най - лесните и сполучливи тиквени кюфтета ( с видео)

Най - лесните и сполучливи тиквени кюфтета ( с видео

 Здравейте, приятели! Ако търсите рецепта, която да бъде едновременно лека, ароматна, икономична и изумително вкусна, попаднали сте точно където трябва! Днес ще ви покажа как от обикновените тиквички да сътворите неустоими кюфтенца – златисти отвън, пухкави отвътре и така апетитни, че дори върлите любители на месото ще поискат допълнително (да, проверено е лично 😉).
Тези кюфтета са идеални за летен обяд, леко вечерно похапване или като част от богато мезе за споделяне с приятели. Стават чудесни както пържени, така и изпечени във фурната – без компромис във вкуса! А в компанията на ароматен чеснов сос от кисело мляко? Просто уау!

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

⏱️ Време за приготвяне: около 45 минути
🍽️ Порции: 4 (около 12–15 кюфтета, в зависимост от размера)

📝 Продукти:

2 големи тиквички
1 с.л. сол
1 глава кромид лук
150 г краве сирене
2 яйца
½ връзка копър
1 скилидка чесън
Черен пипер – на вкус
140 г галета (или повече при нужда)
Олио – за пържене

четвъртък, 8 май 2025 г.

Традиционна боб яхния в глинен гювеч ( с видео)

 

Традиционна боб яхния в глинен гювеч

Има ястия, които ни пренасят директно в спомените от детството, у дома, на село, с аромат, който изпълва цялата къща. Тази рецепта за домашна боб яхния е точно такова ястие – питателна, ароматна и приготвена с любов. Подходяща е за студените дни, за големи събирания, за семеен обяд и вечеря или просто когато ти се хапва нещо истинско, домашно и вкусно. Сгряваща душата рецепта от българската кухня, приготвена по класически начин – бавно, в глинен съд и ароматни подправки. Запази си тази рецепта и опитай още тази седмица – вкусът на традицията никога не излиза от мода! 

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!


  • ⏱️ Време за подготовка: 10 минути (без времето за накисване на боба)
    🔥 Време за готвене: 4 часа
    🍽️ Порции: 4-6


📝 Необходими продукти:

500 г зрял фасул (боб)
1 с.л. свинска мас (може да се замени с олио)
700 г пушени свински ребра
1 суха червена чушка
250 г смлени домати
1 с.л. сол
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
1 морков