петък, 30 май 2025 г.

Феноменални пилешки шишчета за домашно парти или семеен грил – лесна рецепта с ароматно масло

 

Страхотно вкусни, сочни и апетитни пилешки шишчета с кисло мляко и масло

🔥 Готови ли сте за грил сезона? 

Когато слънцето започне да припича, уикендите се изпълват с аромат на жар и настроение за споделени моменти. Именно тогава домашните шишчета стават звездата на всяко семейно събиране и домашно парти. Днес ви представям една лесна, но феноменално вкусна рецепта за пилешки шишчета, която ще ви накара да забравите за готовите продукти от магазина. Приготвени с любов, мариновани в подправки и завършени с ароматно масло с лимон, тези шишчета ще съберат всички около масата!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 15 минути
  • Мариноване: минимум 6 часа
  • Печене: 30 минути
  • Общо време: ~6 часа и 45 минути
  • 🍽 Порции:4 – 6

Необходими продукти:

За мариноване на пилешкото месо:

  • 1 кг пилешко месо от бут (без кожа и кост)
  • 250 г кисело мляко
  • 2 скилидки чесън (пресован или настърган)
  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • 1 ч.л. зеленчукова подправка (по избор)
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • Черен пипер – на вкус

За ароматното масло:

  • 100 г краве масло
  • 1 скилидка чесън (ситно нарязана)
  • Сокът на 1 лимон
  • Няколко стръка пресен магданоз (нарязан)
  • ½ ч.л. червен пипер
  • Черен пипер – на вкус

📹 Гледайте видеото към рецептата, за да видите колко лесно се приготвят! Вижте тук като натиснете на снимката 👇👇👇


Начин на приготвяне:

  1. Мариноване на месото:
    • Нарежете пилешкото месо на хапки.
    • В голяма купа смесете всички съставки за маринатата.
    • Разбъркайте добре, покрийте с фолио и оставете в хладилника за поне 6 часа.
  2. Подготовка на шишчетата:
    • Използвайте метални или бамбукови шишове (дървените предварително накиснете за 15 минути във вода).
    • Нанижете маринованото месо, като оставяте малко разстояние между парчетата.
    • Подредете шишчетата в тава, покрита с хартия за печене.
  3. Печене:
    • Загрейте фурната на 180°C.
    • Печете около 30 минути.
    • Ако месото пусне много вода, отцедете след 20 минути и допечете още 10 минути до златисто.
    • Съвет: Може да използвате и еър фрайер, но ще се наложи да печете на партиди.
  4. Ароматно масло:
    • Разтопете маслото и добавете всички съставки.
    • Разбъркайте добре до хомогенна смес.
    • Намажете шишчетата веднага след изваждане от фурната.
  5. Поднасяне:
    • Поръсете с още няколко капки лимонов сок за свежест.
    • Сервирайте с гарнитура по избор – свежа салата, картофи или печени зеленчуци.

👩‍🍳 Съвети за перфектни шишчета:

  • Използвайте месо от бут за повече сочност.
  • Не прескачайте мариноването – то е ключът към аромата.
  • Не претрупвайте тавата – оставете въздух за равномерно печене.
  • Възможно е по време на печене месото да пусне много вода. Ако при вас се получи така, печете 20 минути, след което извадете тавата, внимателно отцедете водата и върнете обратно тавата във фурната като допечете до златисто още 10 минути. 
  • Добавете зеленчуци между парчетата месо за повече вкус и цвят.

Тези домашни пилешки шишчета са чудесно предложение за всяка трапеза по време на грил сезона. Лесни, ароматни и обичани от малки и големи, те са идеални за семейни събирания и домашни партита. А ако ги поднесете с чаша студена бира или домашна ракийка – никой няма да устои! 🍋🔥

Ако рецептата ви хареса, споделете я с приятели и оставете коментар как са се получили вашите шишчета!

🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусни домашни грил предложения:





Ароматното чесново масло за пилешките шишчета

Маринованите с кисело мляко и подправки пилешки шишчета

Готовата марината за пилешкото месо

Изпечени и намазани с ароматното масло