четвъртък, 8 май 2025 г.

Традиционна боб яхния в глинен гювеч ( с видео)

 

Традиционна боб яхния в глинен гювеч

Има ястия, които ни пренасят директно в спомените от детството, у дома, на село, с аромат, който изпълва цялата къща. Тази рецепта за домашна боб яхния е точно такова ястие – питателна, ароматна и приготвена с любов. Подходяща е за студените дни, за големи събирания, за семеен обяд и вечеря или просто когато ти се хапва нещо истинско, домашно и вкусно. Сгряваща душата рецепта от българската кухня, приготвена по класически начин – бавно, в глинен съд и ароматни подправки. Запази си тази рецепта и опитай още тази седмица – вкусът на традицията никога не излиза от мода! 

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!


  • ⏱️ Време за подготовка: 10 минути (без времето за накисване на боба)
    🔥 Време за готвене: 4 часа
    🍽️ Порции: 4-6


📝 Необходими продукти:

500 г зрял фасул (боб)
1 с.л. свинска мас (може да се замени с олио)
700 г пушени свински ребра
1 суха червена чушка
250 г смлени домати
1 с.л. сол
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
1 морков

1 глава кромид лук
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. захар
черен пипер на вкус
вода или зеленчуков бульон – до ръба на глинения съд
няколко стръка магданоз (за поръсване)

Виж как приготвям рецептата във видеото 👇👇


👩‍🍳 Начин на приготвяне:

Измийте и изчистете боба. Накиснете го в студена вода за поне 6 часа или за една нощ.
Нарежете лука, моркова и сухата чушка на ситно.
Намажете вътрешността на глинения гювеч със свинската мас (или олио).
Измийте и изцедете боба и го сложете в гювеча. Добавете към него зеленчуците, смлените домати, пушените ребра, подправките и захарта.
Налейте вода или зеленчуков бульон до ръба на съда. Разбъркайте и опитайте на вкус, ако трябва да овкусите още.
Захлупете гювеча и го сложи в студена фурна.
Печете 30 минути на 180°C, след това намалете на 160°C и оставете да се готви бавно още 3 часа и половина.
След изваждане от фурната, по желание поръсете със свеж магданоз и лют пипер преди сервиране.

🍽️ Съвет:

Ако обичаш по-гъста яхния, можеш да отвориш капака през последните 20 минути и да оставиш ястието леко да се запече отгоре, при мен не беше необходимо. При всеки боб увирането и поемането на течност е различно, за това и времето за готвене е ориентир. Не слагайте брашно, за да сгъстите, то променя вкуса, по добре увеличете времето за готвене, вярно ще чакате повече, но вкусът ще е топ!

Да ви е вкусно!

А ти кога за последно си готвил/а нещо в глинен гювеч? Ако рецептата ти допада, значи определено си фен на домашната кухня. 

💯 Виж и рецептата ми за Болярски мръвки в глинен гювеч  или Джоланчета по "селски" (Видео) , гарантирам, ще ти харесат!