понеделник, 12 септември 2016 г.

Моето пълнозърнесто хлебче


пълнозърнест хляб

Това хлебче е от онези тестени изделия, на които лично аз трудно мога да устоя!
Обожавам прясно изпечен хляб, ароматът който се разнася из цялата къща, хрупкавата коричка и меката средичка :) Аз и моето семейство не ядем бял хляб и винаги когато имам възможност замесвам с черно брашно. 

Продукти:

·  черно (пълнозърнесто) брашно - 250г 
·  брашно - 250г бяло
·  вода - 200мл
·  кисело мляко - 100г
·  трици - 3с.л. пшеничени
·  сол - 1ч.л.
·  оцет - 1с.л.
·  мед - 1с.л.
·  мая - 10г суха
·  зехтин - 3с.л.
·  за поръсване
·  брашно – бяло

Начин на приготвяне:

Пресейте бялото брашно в купа. Сложете триците и пълнозърнестото брашно.
 Направете кладенче и сложете сол, мед, оцет, зехтин и кисело мляко.
Затоплете водата и сложете сухата мая. Разтворете я и оставете 15 мин.
Разбъркайте всичко в купата и започнете да добавяте от маята.
Омесете добре оформено и гладко тесто, което да не лепне по ръцете. Ако е необходимо, добавете още малко течност или брашно. Оформете тестото на топка, покрийте с кърпа и оставете за час.
Сложете в тавичка хартия за печене.
Втасалото тесто премесете леко, колкото да изкарате въздуха и оформете пак на топка. Поръсете го с бяло брашно и поставете в тавичката. Оставете покрито за 15 мин да си почине отново.
С остър нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете леки произволни разрези отгоре върху хлебчето.
Сложете във фурната и печете 20 мин на 150 градуса, след което увеличете на 180 градуса и печете още 20 мин.


замесения хляб

изпечено хлебче