Моето пълнозърнесто хлебче
Това хлебче е от онези тестени изделия, на които лично аз трудно мога да устоя!
Обожавам прясно изпечен хляб, ароматът който се разнася из цялата къща, хрупкавата коричка и меката средичка :) Аз и моето семейство не ядем бял хляб и винаги когато имам възможност замесвам с черно брашно.
Продукти:
· черно (пълнозърнесто) брашно - 250г
· брашно - 250г бяло
· вода - 200мл
· кисело мляко - 100г
· трици - 3с.л. пшеничени
· сол - 1ч.л.
· оцет - 1с.л.
· мед - 1с.л.
· мая - 10г суха
· зехтин - 3с.л.
· за поръсване
· брашно – бяло
Начин на приготвяне:
Пресейте бялото брашно в купа. Сложете триците и
пълнозърнестото брашно.
Направете кладенче и сложете сол, мед, оцет, зехтин и кисело
мляко.
Затоплете водата и сложете сухата мая. Разтворете я и оставете 15 мин.
Разбъркайте всичко в купата и започнете да добавяте от маята.
Омесете добре оформено и гладко тесто, което да не лепне по ръцете. Ако е
необходимо, добавете още малко течност или брашно. Оформете тестото на топка,
покрийте с кърпа и оставете за час.
Сложете в тавичка хартия за печене.
Втасалото тесто премесете леко, колкото да изкарате въздуха и оформете пак на
топка. Поръсете го с бяло брашно и поставете в тавичката. Оставете покрито за
15 мин да си почине отново.
С остър нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете леки произволни разрези
отгоре върху хлебчето.
Сложете във фурната и печете 20 мин на 150 градуса, след което увеличете на 180
градуса и печете още 20 мин.