Уникални шведски кюфтенца
Тези кюфтенца вероятно на повечето от вас са неизвестни, но онези от вас, които са посещавали Икеа и са хапвали в ресторанта им може би ще ги познаят - да това са точно тези уникално вкусни кюфтета със сос, които щом опиташ, трудно ги забравяш.
След дълго ровене и гледане в най-различни кулинарни сайтове реших да ги приготвя и да ви кажа - не съжалявам. Страхотен сос,който ще ви накара да топите залък след залък, а кюфтенцата са толкова сочни, че всяка хапка изпълва с вкус. Колкото и да ви ги хваля трябва да ги опитате, за да разберете любовта ми към тях :) Ето и рецептата:
Продукти:
Кайма – 350 г свинска
Кайма – 350 г телешка
Лук- 1 глава кромид
Хляб – 2 филии стар
Прясно мляко – 50 мл
Сол
Черен пипер
Индийско орехче – 1 щипка
Бахар -1 щипка
Яйца – 1 бр
Зехтин -1 с.л
Масло – 3 с.л
За соса:
Масло – 2 с.л
Брашно – 2 с.л
Бульон – 2 ч.ч телешки
Сметана – 5 с.л заквасена
Сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете двата вида кайма в купа.
Махнете корите на две филии стар хляб, натрошете го на
парчета в купичка и го залейте с прясното мляко. Оставете да се напои.
Нарежете лука на
ситно и го запържете за кратко в зехтина, колкото да омекне, махнете от тигана
и оставете в чиния да се охлади.
Добавете подправките, яйцето, лука и омекналия хляб при
каймата. Омесете я добре с ръце и оформете малки кюфтенца.
Големината им е по
ваше желание, колкото по дребни ги оформите, толкова повече бройки ще получите.
Сложете по голям тиган на котлона, загрейте и сложете
маслото.
Поставете кюфтенцата и ги запържете до златисто, като ги обръщайте от
всички страни. Извадете ги в чиния върху домакинска хартия да се отцедят от
мазнината.
Без да миете тигана в същата мазнина сложете маслото за
соса, поръсете с брашното и разбъркайте. Запържете за минута, докато брашното
леко покафенее, след което сипете бульона. Разбъркайте течността с бъркалка,
така че да се получи хомогенна смес и да няма брашнени бучки. Сложете
кюфтенцата в соса и оставете да се готвят за около 10мин. като периодично
разбърквате. Накрая добавете заквасената сметана, разбъркайте отново за да се
поеме от соса, подправете ако е необходимо със малко сол и черен пипер и
поръсете с магданоз.
Гответе още 2-3минути и махнете от котлона.
Поднесете кюфтенцата полети със соса.