петък, 14 септември 2018 г.

Яхния с агнешко и зеленчуци




Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Продукти:


  • агнешко месо - около 1 кг врат или ребра
  • картофи - 4 бр.
  • лук - 2 глави кромид
  • моркови - 1 бр. голям
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • домат - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л. пушен
  • сол
  • черен пипер
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • девесил - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 щипка
  • зехтин - 2с.л.
  • магданоз - няколко стръка

Начин на приготвяне:

Сложете месото да се свари в 3 литра вода до готовност, трябва да се отделя от кокала. Ако имате тенджера под налягане, ползвайте нея.
Отцедете бульона и го отделете настрана.
Почистете картофите, лука и моркова. Нарежете ги на по едро.
Сложете зехтина в тенджера на котлона и сложете да запържите картофите и моркова.
Разбъркайте и гответе 5 мин, след което добавете лука. Пържете до златисто, сложете доматеното пюре, червен пипер и обелен нарязан домат на ситно.
Посолете и разбъркайте.
Запържете за кратко, след което сипете около литър и половина от бульона, който отделихте от варенето на месото, и сложете и кубче зеленчуков бульон.
Разбъркайте и сложете капака. Оставете да къкри на средна температура около 15-20 мин, като периодично разбърквате.
По желание обезкостете месото, може да го оставите и с кокалчетата.
Добавете месото към яхнията, сложете подправки на вкус и разбъркайте.
Оставете яхнията да поври още 5 мин и изключете.
Накрая поръсете с магданоз.