петък, 14 септември 2018 г.

Яхния с агнешко и зеленчуци




Продукти:
  • агнешко месо - около 1 кг врат или ребра
  • картофи - 4 бр.
  • лук - 2 глави кромид
  • моркови - 1 бр. голям
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • домат - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л. пушен
  • сол
  • черен пипер
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • девесил - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 щипка
  • зехтин - 2с.л.
  • магданоз - няколко стръка
Начин на приготвяне:
Сложете месото да се свари в 3 литра вода до готовност, трябва да се отделя от кокала. Ако имате тенджера под налягане, ползвайте нея.

Отцедете бульона и го отделете настрана.

Почистете картофите, лука и моркова. Нарежете ги на по едро.

Сложете зехтина в тенджера на котлона и сложете да запържите картофите и моркова.

Разбъркайте и гответе 5 мин, след което добавете лука. Пържете до златисто, сложете доматеното пюре, червен пипер и обелен нарязан домат на ситно.
Посолете и разбъркайте.

Запържете за кратко, след което сипете около литър и половина от бульона, който отделихте от варенето на месото, и сложете и кубче зеленчуков бульон.
Разбъркайте и сложете капака. Оставете да къкри на средна температура около 15-20 мин, като периодично разбърквате.

По желание обезкостете месото, може да го оставите и с кокалчетата.

Добавете месото към яхнията, сложете подправки на вкус и разбъркайте.

Оставете яхнията да поври още 5 мин и изключете.

Накрая поръсете с магданоз.