Вкусни кюфтенца с бял сос
Тази класическа рецепта е за всички вас, които обичате
домашната храна, но се чувствате неуверени в кухнята. В началото, когато се
престраших и започнах да готвя тази рецепта ми се струваше доста трудна.
Честно, признавам си, не един път соса ми се е пресичал, като всички домашни
кулинари и аз имам провали в кухнята, обичам лесните и вкусни ястия, черпя идеи
от много мои любими кулинарни блогове и винаги приготвям това, което ще си
хапнем с удоволствие вкъщи. За това ви приканвам да опитвате, да се мотивирате
и да не се отказвате, защото няма по вкусна храна от домашно приготвената.
Кюфтенцата са с нежен бял
сос, с пикантна
нотка за повече апетит и ако добавите парче прясно изпечен хляб си е цяло
семейно пиршество, опитайте!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти за 6 порции
· кайма
- 500 г смес
· ориз - 1 к.ч.
· моркови - 1 бр. голям
· лук - 1 глава
· зехтин - 3 с.л.
· черен пипер
· сол
· чубрица
· кисело мляко - 250 г
· брашно - 1 с.л.
· яйца - 2 бр.
· магданоз
· лют
пипер – люспи
Начин на приготвяне:
Сложете в купа мляното месо с ориза, черен пипер, чубрица
и омесете добре. Оформете кръгли кюфтенца с приблизително еднаква големина.
Сложете 3 - 4 литра вода в тенджера на котлона и я оставете да заври.
В тиган сложете зехтина и загрейте.
Почистете и нарежете лука на дребно, настържете
моркова на ренде.Сложете лука и моркова в тигана и запържете за 5-6мин до
златисто.
Когато водата кипне, посолете и сложете запържените
лук и морков и пуснете внимателно едно по едно кюфтетата.
Намалете котлона на средна температура и варете до готовност на ориза, който е
в кюфтенцата, като периодично разбърквате.
Разбийте в купа яйцата, сложете млякото и брашното,
подправете със сол и черен пипер, разбъркайте с домакинска тел до получаване на
еднородна смес без бучки.
Когато кюфтенцата са готови, вземете един черпак и гребнете от течността им,
сипете на тънка струя към яйчената смес и бъркайте енергично, като смесвате
двете течности до изравняване на температурите.
Намалете температурата на котлона, преместете
тенджерата да не е на директна топлина, сипете получената вече темперирана
застройка в тенджерата, разбъркайте и върнете на котлона.
Варете още 10 - 15 минутки до сгъстяване, като бъркате
непрекъснато, за да не се пресече и да не захване соса на дуното на съда. При
готовност задължително махнете тенджерата от котлона.
Накрая поръсете ястието с магданоз и по желание добавете щипка лют пипер на
люспи за разкош.
Поднесете топло с парче хляб.
Да ви е вкусно!