вторник, 18 септември 2018 г.

Вкусни кюфтенца с бял сос


кюфтета с бял сос


Тази класическа рецепта е за всички вас, които обичате домашната храна, но се чувствате неуверени в кухнята. В началото, когато се престраших и започнах да готвя тази рецепта ми се струваше доста трудна. Честно, признавам си, не един път соса ми се е пресичал, като всички домашни кулинари и аз имам провали в кухнята, обичам лесните и вкусни ястия, черпя идеи от много мои любими кулинарни блогове и винаги приготвям това, което ще си хапнем с удоволствие вкъщи. За това ви приканвам да опитвате, да се мотивирате и да не се отказвате, защото няма по вкусна храна от домашно приготвената.
Кюфтенцата са с нежен бял сос, с пикантна нотка за повече апетит и ако добавите парче прясно изпечен хляб си е цяло семейно пиршество, опитайте!

Продукти за 6 порции

·  кайма - 500 г смес
·  ориз - 1 к.ч.
·  моркови - 1 бр. голям
·  лук - 1 глава
·  зехтин - 3 с.л.
·  черен пипер
·  сол
·  чубрица
·  кисело мляко - 250 г
·  брашно - 1 с.л.
·  яйца - 2 бр.
·  магданоз
·  лют пипер – люспи

Начин на приготвяне:

Сложете в купа мляното месо с ориза, черен пипер, чубрица и омесете добре. Оформете кръгли кюфтенца с приблизително еднаква големина.
Сложете 3 - 4 литра вода в тенджера на котлона и я оставете да заври.
В тиган сложете зехтина и загрейте.
Почистете и нарежете лука на дребно, настържете моркова на ренде.Сложете лука и моркова в тигана и запържете за 5-6мин до златисто.
Когато водата кипне, посолете и сложете запържените лук и морков и пуснете внимателно едно по едно кюфтетата.
Намалете котлона на средна температура и варете до готовност на ориза, който е в кюфтенцата, като периодично разбърквате.
Разбийте в купа яйцата, сложете млякото и брашното, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте с домакинска тел до получаване на еднородна смес без бучки.
Когато кюфтенцата са готови, вземете един черпак и гребнете от течността им, сипете на тънка струя към яйчената смес и бъркайте енергично, като смесвате двете течности до изравняване на температурите.
Намалете температурата на котлона, преместете тенджерата да не е на директна топлина, сипете получената вече темперирана застройка в тенджерата, разбъркайте и върнете на котлона.
Варете още 10 - 15 минутки до сгъстяване, като бъркате непрекъснато, за да не се пресече и да не захване соса на дуното на съда. При готовност задължително махнете тенджерата от котлона.
Накрая поръсете ястието с магданоз и по желание добавете щипка лют пипер на люспи за разкош.
Поднесете топло с парче хляб.
Да ви е вкусно!

готови кюфъета със сос