петък, 14 септември 2018 г.

Пухкава питка с масло
Продукти:
·                     брашно
·                      1 кг и около 300 г за доомесване
·                     яйца
·                      2 бр.
·                     мед
·                      1 с.л.
·                     прясно мляко
·                      350 - 400 мл
·                     мая
·                      42 г прясна
·                     портокалов сок
·                      2 с.л.
·                     сол
·                      1 ч.л.
·                     кисело мляко
·                      150 г
·                     масло
·                      125 г
·                     ленено семе
·                      50 г
·                     жълтъци
·                      1 бр. за намазване
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря медът и маята, като се оставя 10 мин. да удвои обема си. Маслото се разделя, 100 г се разтапят до течно състояние а останалото се слага в тестото.

Брашното (1 кг) се пресява заедно със солта, прави се кладенче в средата и в него се слагат портокаловия сок, киселото мляко, маслото (25 г) и яйцата.

Всичко се размесва, като постепенно се добавя и маята до получаване на еластично меко тесто, което да не лепне по ръцете.

Покрива се с опаковъчно фолио и се оставя за 1 час на топло да втаса.

Втасалото вече тесто се размесва, като се ръси от останалото брашно, за да не залепва. Разделя се на три равни части, взима се първата, разточва се на кора с диаметъра на тавата, в която ще се пече.

Намазва се с разтопеното масло, поръсва се с ленено семе и се навива на руло. Това руло се реже по дължина на три , получават се три ленти, които се усукват и сплитат.

Така направената плитка се поставя в кръг, в края на намазнената тава. Взима се другата част тесто и се процедира по същия начин, като се слага от вътрешната страна на предишната плетеница.

Останалото тесто се разделя на пет топчета, едното се взима и се поставя в средата на тавата, а останалите четири се разточват на кръг с диаметър на десертна чиния. Навиват се на руло и се реже по дължина в средата, без да се стига до другия край.

Двете части, които се получат, се усукват и прищипват в края, така се процедира с всички топки. Получените подобия на листенца се слагат около средната топка.

Оформената питка се намазва с разбития жълтък и се оставя още 30 мин. да втаса, по желание отгоре се украсява с елементи от бяло тесто, което се прави от равни количества брашно и нишесте с малко вода, колкото да се получи тесто. Бялата украса не се маже с жълтък, за да остане бяла след изпичането.

Пече се на 170 градуса около 50 – 60 мин, в зависимост от фурната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар