вторник, 19 февруари 2019 г.

Чийзкейк с круши и шоколад





Продукти:

·  бисквити - 3 пакета какови чаени (по 130 г) Роден край
·  масло - 125 г краве
·  мед - 2 с.л.
·  заквасена сметана - 400 г
·  крема сирене - 375 г
·  пудра захар - 4 с.л.
·  желатин - 10 г
·  круши - 3 бр.
·  натурален шоколад - 200 г
·  течна сметана - 200 мл сладкарска

Начин на приготвяне

Сложете в блендер бисквитите, разтопеното масло и мед, разбийте до получаване на фини бисквитени трохи. Застелете тортена форма с падащ ринг диаметър 26 см с хартия за печене. Сложете бисквитената смес и разнесете на дъното до получаване на блат.

Приберете в хладилник за 30 минути да стегне.
Разтворете желатина в студена вода, оставете го за 10 минути да набъбне, след това го разтворете до течно състояние в микровълнова за няколко секунди или сложете на водна баня. Внимавайте желатинът да не кипне, защото така му се губят желиращите свойства. Оставете за минута да се охлади.

Нарежете крушите на дребно и ги сложете в купа, прибавете заквасената сметана, крем сиренето и пудра захар. Разбъркайте и добавете разтопения желатин. Смесете до еднородна и хомогенна смес. Извадете формата от хладилника и изсипете равномерно млечната смес върху бисквитения блат.

Сложете кейка отново в хладилник за минимум 6 часа да стегне.
За шоколадовия ганаш загрейте сметаната на котлона, начупете шоколада на парчета и преди да кипне го добавете към сметаната. Отстранете от котлона, изчакайте няколко минути шоколадът да поеме топлината и разбъркайте.

В началото ще ви се стори сместа като пресечена, не се притеснявайте, разбъркайте добре и когато сместа се хомогенизира ще добие течен шоколадов вид. Охладете и изсипете ганаша върху кейка, приравнете да покрие цялата основа и приберете пак в хладилник за около час да стегне.

Накрая минете леко с нож около стените на формата, така че да отделите чийзкейка,  махнете внимателно ринга и ако не ви се разпадне значи сте я изчакали достатъчно време да стегне и сте се справили перфектно :)