четвъртък, 29 август 2024 г.

Най вкусната шкембе чорба Видео

Най вкусната шкембе чорба


Днес ще ви предложа традиционна рецепта за шкембе чорба в домашни условия. Много вкусна, ароматна и сравнително лесна за приготвяне. Любима чорба не само в България, а и на Балканите. Всеки я готви както му е вкусно, аз се доверявам на тази рецепта и не я заменям за друга! Опитвала съм на много места шкембе чорба и навсякъде е приготвена различно, слагат брашно, яйца, застройки и какво ли не, а в Русе дори я опитах с кисело мляко, честно казано все едно ядох фрикасе с шкембе. Всичко е въпрос на вкус и предпочитания. Опитайте моето предложение, гарантирам че ще ви хареса! По долу ще оставя и видео с приготвянето на шкембето, което правих вкъщи и ще бъде полезно на начинаещите кулинари.

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Продукти:

телешко шкембе -около 1,5кг  /700 г до 1кг тегло след първото варене/
сол - 2 с.л.
прясно мляко - 1 л
масло - 50 г
червен пипер - 1 с.л
черен пипер - на вкус
чесън - 5 скилидки
оцет - 50 мл
лют пипер - люспи

Как приготвих шкембе чорбата вижте във видеото 👇


Начин на приготвяне:

Измийте шкембето, сложете го в тенджера с 4 литра вода и лъжица сол и сварете до омекване. Аз ползвах мултикукъра и сварих под налягане за 15 минути, вие ако ползвате обикновенна тенджера ще ви отнеме поне час и половина.
Когато шкембето се свари извадете в чиния и нарежете на парчета, изхвърлете водата в която се е варило /тази вода винаги я изхвърлям, на много места не го правят, но с нея премахвате голяма част от неприятната миризма и мазнината/лойта, която се отделя по време на варенето. 
Измийте тенджерата и поставете отново в нея вече нарязаното шкембе. Сипете около 3 литра вода, лъжица сол и сложете отново на котлона да кипне.
През това време си направете подправката за овкусяване на шкембето. В купичка сложете намачканите скилидки чесън с оцета и разбъркайте. Тази подправка е незаменима част от всяка порция шкембе чорба. Отделете настрани.
Сложете тиган на котлона и в него поставете маслото да се разтопи. Добавете червен пипер и бъркайте няколко секунди. Котлона дръжте на средна температура, като внимавате маслото и пипера да не загорят.
Сипете прясното мляко и непрекъснато бъркайте около 3мин, така че да се усвои от запръжката.
Щом шкембето кипне, вземете един черпак от бульона и сипете внимателно в тигана при млякото, като бъркате и внимавате да не се пресече. Повторете с още един черпак от бульона и след това сипете запръжката в тенжерата с шкембето. Разбъркайте, подправете с черен пипер на вкус и още сол ако е необходимо. Варете 5 минути и махнете от котлона.
Поднесете чорбата гореща, подправете със сместа от чесън и оцет и за любителите на пикантното, щипка лют пипер люспи.

За още вкусни идеи може да видите рецептите за страхотно вкусен ВИНЕН КЕБАП или любимата ми ЗАПЕКАНКА С ПАТЛАДЖАНИ

Да ви е вкусно!

Шкембе чорба

Шкембе чорба без брашно!