четвъртък, 10 октомври 2024 г.

Хрупкави мариновани кисели краставички Видео

Хрупкави мариновани кисели краставички

Последните две седмици се занимавам със слагане на зимнина. Вчера правих втора доза лютеница, днес съм на краставички. Доверявам се на тази рецепта от много години и винаги се получават страхотно хрупкави и вкусни кисели краставички. Колкото и буркана да направя все не ни стигат и до средата на зимата обикновенно вече са свършили. Наумила съм си тази година да направя повече буркани, приготвят се лесно и сравнително не изискват кой знае колко време за направата. Ако решите да пробвате може да опитате с един буркан, направете, опитайте ги и ще се убедите колко сполучливи са. Аз не стерилизирам, запълвам ги с вряща вода, затварям и обръщам веднага, за да излезе въздуха и да се вакумира капачката. Съхранявам на студено и не съм имала проблеми. Мариноват се за няколко дни, най мразя меки и гумени краставички, тези остават хрупкави, с много приятен сладко-кисел вкус. Ако имате възможност и предпочитате да стерилизирате не ги варете повече от 3мин. Това е достатъчно колкото да изварите за капачката, всички минути в повече ще разварят краставичките, ще омекнат и няма да имате хрупкави краставици, а гуменяк. Само 3 минути са достатъчни, не 7, не 10, повярвайте ми, опитвала съм, при 5мин вече са като варени и меки. По надолу ще сложа и видео за това как приготвям тази рецепта в домашни условия, вижте колко лесно може да си ги направите. Опитайте, много по вкусни са от тези в магазините!

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Продукти: за 1 буркан - 800мл

корнишони - 7-8бр според големината на краставичките
кромид лук - 20г
копър семена - няколко стръка
люта чушка - по желание
сол - 1 с.л.

захар - 1 с.л.
черен пипер - няколко зърна
оцет - 50мл
гореща преварена вода - количество до гърлото на буркана


Видео към рецептата може да видите тук 👇👇👇👇

Начин на приготвяне:

Количеството на продуктите е ориентир, повечето съставки са според вкуса, така че тук е рецептата по моя вкус, ако прецените може да увеличите или да намалите подправките.

Корнишоните се измиват много добре, накисват се в студена вода поне за час.
Бурканите да са чисти, капачките слагам във вряла вода за няколко минути.
Сложете вода в тенджера на котлона и оставете да заври, тя ще ви трябва за допълване на бурканите.
Лука и чушката нарежете на парченца.
Вземете един буркан и сложете малко от лука, чушката и стръкчета копър.
Запълнете с корнишоните, като ги редите плътно един до друг в буркана.
Сложете сол, захар, черен пипер зърна и оцета. 
Отгоре запълнете с краставички с по малък размер, отново лук, копър и чушка.
Накрая залейте с гореща преварена вода, така че да ги напълно да ги покрие.
Затворете веднага с капачката и разтресете леко буркана, за да се разтворят съставките. Обърнете с капачката надолу.
Така направете със всички буркани, оставете бурканите обърнати надолу за един ден, след това обърнете с капачката нагоре и съхранявайте на студено и проветриво място.
Да ви е вкусно!





кисели краставички в буркани