Последните две седмици се занимавам със слагане на зимнина. Вчера правих втора доза лютеница, днес съм на краставички. Доверявам се на тази рецепта от много години и винаги се получават страхотно хрупкави и вкусни кисели краставички. Колкото и буркана да направя все не ни стигат и до средата на зимата обикновенно вече са свършили. Наумила съм си тази година да направя повече буркани, приготвят се лесно и сравнително не изискват кой знае колко време за направата. Ако решите да пробвате може да опитате с един буркан, направете, опитайте ги и ще се убедите колко сполучливи са. Аз не стерилизирам, запълвам ги с вряща вода, затварям и обръщам веднага, за да излезе въздуха и да се вакумира капачката. Съхранявам на студено и не съм имала проблеми. Мариноват се за няколко дни, най мразя меки и гумени краставички, тези остават хрупкави, с много приятен сладко-кисел вкус. Ако имате възможност и предпочитате да стерилизирате не ги варете повече от 3мин. Това е достатъчно колкото да изварите за капачката, всички минути в повече ще разварят краставичките, ще омекнат и няма да имате хрупкави краставици, а гуменяк. Само 3 минути са достатъчни, не 7, не 10, повярвайте ми, опитвала съм, при 5мин вече са като варени и меки. По надолу ще сложа и видео за това как приготвям тази рецепта в домашни условия, вижте колко лесно може да си ги направите. Опитайте, много по вкусни са от тези в магазините!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти: за 1 буркан - 800мл
корнишони - 7-8бр според големината на краставичките
кромид лук - 20г
копър семена - няколко стръка
люта чушка - по желание
сол - 1 с.л.
захар - 1 с.л.
черен пипер - няколко зърна
оцет - 50мл
гореща преварена вода - количество до гърлото на буркана
Видео към рецептата може да видите тук 👇👇👇👇