сряда, 13 ноември 2024 г.

Телешко с лук по китайски - с Видео

 

Телешко с лук по китайски

Азиатската кухня е известна със своите бързи, прости, вкусни и засищащи ястия. Опитвала съм това телешко в няколко китайски ресторанта и мога с чиста съвест да кажа, че тази рецепта се доближава на 1000% , а пък знаете и че домашното е в пъти по-вкусно. Това ястие в интернет го срещам като рецепта от монголската кухня - Mongolian beef или телешко по монголски, но явно и китайците го готвят. Беше ме страх месото да не остане сурово, но се реже на много тънки парчета, маринова се и се получава много крехко и ароматно. От това ястие ядохме трима, с гарнитура от ориз, който ще покажа в друга публикация, и дори ни остана. Страхотни вкусове, вкъщи замириса на китайски квартал и моето семейство при прибирането си веднага позна какво ще е менюто за вечеря. Истинска наслада, невероятна вкусотия, чак аз се удивих колко сполучливо стана. Същото може да приготвите и със свинско, следващия път определено ще опитам. В ресторанта са ми го поднасяли и с моркови, така че мисля може да се играе със съставките. Какво още да ви кажа освен опитайте хора, не е сложно, вижте видеото по-долу и смело започвайте! 

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Необходими продукти:

за месото:
телешко месо - 500-600г 
вода - 20 мл.
захар - 1 ч.л.
черен пипер - 1/2 ч.л. млян
нишесте - 1 ч.л. царевично
соев сос - 20 мл.
сос от стриди - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
олио - 1 с.л.

лук пресен - 1 връзка
кромид лук - 3 глави големи

за соса:
соев сос - 50 мл.
захар - 2 ч.л.
сос от стриди - 2 ч.л.
черен пипер - 1 щипка/ по вкус
сусамово олио - 1 с.л.
смес от царевично нишесте - 1 с.л. + вода 2 с.л.
чесън - 1 скилидка

олио - за пържене

Вижте приготвянето на рецептата във видеото тук 👇👇

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на много тънки парчета тип слайс. 
Аз ползвах месо от плешка, което и ви препоръчвам, бут и филе също може, но бута е по сух и жилав, трябва му повече време за готвене, а контрафилето пък е супер, но е и по скъпо. Шарено месо от врат и гърди честно казано не съм срещала да ползват, затова доверете се на плешката.
Сложете слайсовете месо в купа и сипете всички съставки, които съм описала за маринатата. Разбъркайте, така че всички съставки да покрият месото и оставете в хладилник за 2 часа да се маринова. Половин час преди готвене го извадете на стайна температура.
Нарежете пресния лук на по широки парчета, кромидия лук нарежете на полумесеци с дебелина около 2см. и след това с ръка разделете всякo, за да се получат отделни лентички.
Може да го нарежете и на едро, не е важно, просто не трябва да е на ситно, защото ще се сготви много бързо и има опасност да се смие и изчезне в тигана.
Оставете лука настрани и направете соса.
Смесете в купа всички съставки за соса, чесъна пресовайте, а нишестето размийте с водата и добавете и него. Разбъркайте всичко до хомогенна смес.
Сложете уок /дълбок/ тиган на котлона с 3 с.л олио и загрейте.
Сложете лука и запържете за кратко, около 2мин колкото да пусне аромата си и леко омекне.
Добавете пресния лук, разбъркайте, гответе минута и извадете  целия лук в чиния.
Сипете още малко олио в тигана, ако е необходимо, аз сложих още 3 с.л. и загрейте.
Изсипете месото в горещия тиган и запържете. В началото месото ще пусне малко течност, пържете и бъркайте периодично, докато остане само на мазнина. При мен отне около 15 минути.
Когато телешкото видимо е променило цвета си, след тези 15 минути е започнало да се пържи, останало е на мазнина и е получило лек загар, тогава добавете сместа за соса.
Разбъркайте, гответе 2 мин. , соса ще започне да се сгъстява от нишестето и ще се поеме частично от месото, тогава добавете запържения лук. Разбъркайте отново, докато съставките се обединят, гответе още минута и махнете от котлона.
Сервирайте в голяма чиния с пържен ориз по желание.
Да ви е вкусно!

Ако харесвате азиатската кухня и имате желание да си я приготвите в домашни условия вижте също рецептите ми за Пиле със зеленчуци по китайски (с видео) или Сладко - кисело пиле (с видео), които сигурна съм че ще ви харесат!

китайско месо с лук в уок тиган