Здравейте, приятели! Нито зима, нито пролет, цялата изминала седмица беше лято. С тези ненормално високи температури за този месец всичко ми беше зелено! Магазините пълни със зеленчуци, свежи зелени марулки, салатки, спанак, коприва, всички щом ги погледнеш ти носят слънчево и пролетно настроение. Вдъхновена и прегряла реших, че ни се хапва спанак. Не че ще се разхладим много, но при мисълта за тази вкусотийка, няма какво да ме откаже да си хапна дори и супа! Ние я обичаме по-гъстичка, сега някой ще си каже това не е супа, няма застройка, много е гъста, трябва да се нарича яхния. Казвайте и както намерите за добре, за тези които искат да опитат ще кажа: - Много е вкусно!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
спанак - 400 г
ориз - 1 ч.ч
вода - 4-5 литра
кромид лук - 2 глави
морков - 1бр
олио - 3 с.л.
домати - 2бр
червен пипер - 1 с.л.
сол - 1 с.л.
черен пипер - на вкус
домати консерва - 400 г
захар - 1 к.л
чубрица - 1 ч.л.
джоджен - 1 ч.л.
по желание:
кисело мляко и лют пипер - на вкус
Как приготвям рецептата може да видите във видеото тук 👇👇👇
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете зеленчуците - лукът и доматите на дребно, морковите може да настържете.
В тенджера сипете олиото, поставете на котлона и загрейте.
Сложете лука и моркова, запържете за минута, две, добавете доматите, разбъркайте, сипете червения пипер и пържете още минута.
Измийте ориза и го добавете към зеленчуците. Разбъркайте и запържете докато стане прозрачен.
Сипете поне 4 литра вода и оставете да кипне.
Гответе след завиране около 15 минути, до омекване на ориза, като междувременно отпенвате образувалата се пяна.
Когато оризът омекне добавете консерва домати /мляни или на кубчета/, подправете с малко захар, чубрица и джоджен. Ако е необходимо добавете сол на вкус.
Измийте, почистете и накъсайте листата спанак.
Сложете половината количество в тенджерата, разбъркайте, изчакайте минута да омекне и намали обема си и тогава добавете и останалото количесто.
Разбъркайте, гответе още 5-10мин. и махнете от котлона.
При поднасяне по желание гарнирайте с лъжица кисело мляко и лют пипер за разкош!
Да ви е вкусно!
Бележки:
Ако обичате може да застроите супата със яйце и кисело мляко, някои дори слагат и брашно. Аз не застройвам тази супа и брашно не слагам, ориза си пуска достатъчно нишесте - въпрос на вкус.
Спанака се слага винаги в края на готвенете, защото той се сготвя много бързо и за да се запазят всички витамини и полезни свойства. Това важи за всички зеленолистни зеленчуци.
Вижте и рецептата ми за Млечна супа с коприва и Бърза тортия пица със спанак , които със сигурност ще поискате да опитате!