четвъртък, 18 април 2024 г.

Домашни шишчета

 

Домашни шишчета

Днес искам да ви предложа да си приготвите домашни шишчета,които са идеални за домашно барбекю. Няма нищо сложно в подготовката им, трябват ви само няколко продукта, шишчета и скара, тиган или барбекю. Ако си ги направите сами ще ви излязат доста по евтино и със сигурност ще останете доволни от резултата. В случая моите изпекох на грил тиган и ползвах дървени шишове, които ми се наложи да поскъся малко, за да се поберат в тигана, но това не ми попречи да ги изпека . Позволявам си да ви дам един съвет, който ще ви бъде полезен при печене - посолете месото чак след като е изпечено, не солете предварително, солта стяга месото и то ще стане жилаво. Посолете го накрая преди сервиране, и ще забележите огромната разлика, ще се радвате на крехко,сочно и пълно със сокове месо.

Ракията, с която се полива в началото, маринова месото и то става изключително крехко и сочно, не се безпокойте, при печене алкохолът се изпарява. 


Продукти: за 10порции


·  свинско месо - 600 - 700 г врат
·  чушки - 2 бр. червени + 2 бр. зелени долма
·  лук - 2 глави кромид
·  черен пипер - на вкус
·  ракия - 50 мл
·  сол на вкус

Начин на приготвяне:
 
Нарежете месото на приблизително еднакви по големина парчета, сложете го в купа и поръсете с пипер.Сипете ракията и разбъркайте месото, покрийте с фолио и оставете за 2 часа в хладилника.
Нарежете зеленчуците на неголеми парчета с приблизително еднаква големина.


Изкарайте месото 30 минути преди печене на стайна температура.
Направете шишчетата, като нанизвате парче месо, лук, червена чушка, пак месо, лук, зелена чушка и така редувате, докато се запълни шишът.

Ако използвате бамбукови шишове, трябва да ги намокрите, преди да нанижете продуктите, а ако ползвате метални - това не е необходимо.

Готовите шишчета поръсете отново с пипер и поставете на загрята скара, като печете от всички страни до готовност.

Готовите шишчета сложете в тенджера с капак или покрийте с фолио и оставете за 10мин да се разпределят соковете в месото и чак след това си ги хапнете.

От това количество ми се получиха 20 бр. шишчета


Шишчета преди печене