Саралията е десерт с ориенталски корени, но в България се е „побългарила“ толкова успешно, че днес мнозина я смятат за напълно традиционна! Името им идва от турската дума „saray“ – дворец, което подсказва, че първоначално тя е била привилегия на аристокрацията в Османската империя. С времето обаче саралията напуска дворцовите кухни и намира място и в българския дом, където се превръща в символ на празник, гостоприемство и споделена трапеза.
В нашето семейство саралията винаги се правеше „по особени поводи“ – когато идват гости, когато има какво да се празнува или просто когато денят заслужава нещо сладко. Спомням си как кухнята ухаеше на масло и орехи, а най-важният момент беше сиропирането – тихо, почти тържествено, със съвета: „Студено върху горещо, иначе няма да стане“. Рецептата никога не беше записана, но винаги се получаваше една и съща – сочна, ароматна и точно толкова сладка, колкото трябва. В много български домове тя не се мери в грамове, а в спомени – „толкова орехи, колкото поеме“ и „сироп, докато запее“. Говори се, че някога в края на зимата, когато брашното е трябвало да стигне за повече от един празник, някой е решил да добави нещо неочаквано към тестото за саралии. Не за да промени вкуса, а за да го направи по-меко, по-дълготрайно и по-щедро. Така в тестото тихо са се появили картофите – сварени и настъргани, почти незабележими, но с решаваща роля. Оттогава тази малка хитрост се запазва като добре пазена тайна. Картофите не се усещат, но правят саралиите сочни и нежни дори на следващия ден, когато сиропът вече е проникнал навсякъде. А когато към тях се добавят орехи и ароматен лимонов сироп, десертът сякаш намира своето място точно на празничната трапеза – сред бавните разговори, топлата светлина и онова особено усещане за време, което само Коледа и Нова година носят.
Весели празници, приятели! Бъдете здрави, обичани и благословени!
✨ За рецептата накратко
- Порции: около 20 броя
Подготовка: 30 минути
-
Втасване: около 2 часа
-
Печене: 40–50 минути
-
Сиропиране и престой: 12–24 часа
- Ниво на трудност: лесно
- Подходяща за: Коледа, Нова година, семейни празници
🥚 Продукти
За тестото:
-
150 г сварени картофи
-
160 мл прясно мляко
-
20 г прясна мая
-
2 яйца
-
1 жълтък
-
125 г масло (разтопено)
-
3 с.л. олио
-
1 ч.л. сол
-
1 с.л. захар
-
700 г брашно тип 500
150 г сварени картофи
160 мл прясно мляко
20 г прясна мая
2 яйца
1 жълтък
125 г масло (разтопено)
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
700 г брашно тип 500
За плънката:
-
200 г смлени орехи
За сиропа:
200 г смлени орехи
-
2 ч.ч. вода
-
2 ч.ч. захар
-
Сок и кора от 1 лимон
-
10 г ванилова захар
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
Сок и кора от 1 лимон
10 г ванилова захар
🍳 Начин на приготвяне
1️⃣ Сироп
Смесете водата, захарта, ваниловата захар, лимоновия сок и настърганата кора.
Варете на умерен огън за 10-15 минути до получаване на лек захарен сироп. Оставете го да се охлади напълно.
2️⃣ Тесто
Картофите обелете, сварете и настържете фино. Оставете ги да се охладят.
Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко и изчакайте да се активира.
В купа пресейте брашното и оформете кладенче. Добавете яйцата, жълтъка, солта, захарта, олиото, маята и настърганите картофи. Омесете меко, гладко и еластично тесто.Покрийте и оставете за час да втаса до удвояване на обема.
3️⃣ Оформяне
Разделете тестото на 8 равни части.
Всяка част разточете на тънка кръгла кора. Намажете с разтопено масло и поръсете със смлени орехи.Навийте на руло, нарежете на парчета с дължина около една педя и завийте всяко като охлюв.
4️⃣ Печене
Подредете саралиите в намазнена тава, като оставите разстояние между тях.
Оставете ги да втасат още 30 минути.Намажете с разбит жълтък и печете на 170°C за 40–50 минути, до златисто.
5️⃣ Сиропиране
Извадете горещите саралии от фурната и веднага ги залейте със студения сироп.
Оставете ги да престоят на хладно място поне 12 часа, най-добре 24, за да поемат напълно сиропа.
💡 Съвети за перфектни саралии
-
Сиропът винаги трябва да е студен, а саралиите – горещи
-
Не бързайте с дегустацията – на следващия ден вкусът е още по-добър
-
Картофите правят тестото по-дълготрайно и не позволяват изсъхване
-
Може да добавите щипка канела към орехите за допълнителен аромат
Сиропът винаги трябва да е студен, а саралиите – горещи
Не бързайте с дегустацията – на следващия ден вкусът е още по-добър
Картофите правят тестото по-дълготрайно и не позволяват изсъхване
Може да добавите щипка канела към орехите за допълнителен аромат
✨ Финални думи
За разлика от класическата баклава, саралията се отличава с характерното навиване на корите на намачкано руло, охлюв или спирали и със специфичната техника на сиропиране – студен сироп върху горещ десерт. Именно този контраст създава баланса между плътност и лекота. В някои региони саралията е била десерт за помирение – принасяла се е, когато някой иска да изглади отношения или да покаже уважение. Сладко, в най-буквалния смисъл.
Да ви е сладко! 🧡





