петък, 26 декември 2025 г.

Картофени саралии с орехи и лимонов сироп

 

Сиропирани картофени саралии с орехи в тава

Саралията е десерт с ориенталски корени, но в България се е „побългарила“ толкова успешно, че днес мнозина я смятат за напълно традиционна! Името им идва от турската дума „saray“ – дворец, което подсказва, че първоначално тя е била привилегия на аристокрацията в Османската империя. С времето обаче саралията напуска дворцовите кухни и намира място и в българския дом, където се превръща в символ на празник, гостоприемство и споделена трапеза.

В нашето семейство саралията винаги се правеше „по особени поводи“ – когато идват гости, когато има какво да се празнува или просто когато денят заслужава нещо сладко. Спомням си как кухнята ухаеше на масло и орехи, а най-важният момент беше сиропирането – тихо, почти тържествено, със съвета: „Студено върху горещо, иначе няма да стане“. Рецептата никога не беше записана, но винаги се получаваше една и съща – сочна, ароматна и точно толкова сладка, колкото трябва. В много български домове тя не се мери в грамове, а в спомени – „толкова орехи, колкото поеме“ и „сироп, докато запее“. Говори се, че някога в края на зимата, когато брашното е трябвало да стигне за повече от един празник, някой е решил да добави нещо неочаквано към тестото за саралии. Не за да промени вкуса, а за да го направи по-меко, по-дълготрайно и по-щедро. Така в тестото тихо са се появили картофите – сварени и настъргани, почти незабележими, но с решаваща роля. Оттогава тази малка хитрост се запазва като добре пазена тайна. Картофите не се усещат, но правят саралиите сочни и нежни дори на следващия ден, когато сиропът вече е проникнал навсякъде. А когато към тях се добавят орехи и ароматен лимонов сироп, десертът сякаш намира своето място точно на празничната трапеза – сред бавните разговори, топлата светлина и онова особено усещане за време, което само Коледа и Нова година носят. 

Весели празници, приятели! Бъдете здрави, обичани и благословени!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: около 20 броя
  • Подготовка: 30 минути

  • Втасване: около 2 часа

  • Печене: 40–50 минути

  • Сиропиране и престой: 12–24 часа

  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяща за: Коледа, Нова година, семейни празници

🥚 Продукти

За тестото:

  • 150 г сварени картофи

  • 160 мл прясно мляко

  • 20 г прясна мая

  • 2 яйца

  • 1 жълтък

  • 125 г масло (разтопено)

  • 3 с.л. олио

  • 1 ч.л. сол

  • 1 с.л. захар

  • 700 г брашно тип 500

За плънката:

  • 200 г смлени орехи

За сиропа:

  • 2 ч.ч. вода

  • 2 ч.ч. захар

  • Сок и кора от 1 лимон

  • 10 г ванилова захар

🍳 Начин на приготвяне

  1. 1️⃣ Сироп

    Смесете водата, захарта, ваниловата захар, лимоновия сок и настърганата кора.
    Варете на умерен огън за 10-15 минути до получаване на лек захарен сироп. Оставете го да се охлади напълно.


    2️⃣ Тесто

    Картофите обелете, сварете и настържете фино. Оставете ги да се охладят.

    Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко и изчакайте да се активира.
    В купа пресейте брашното и оформете кладенче. Добавете яйцата, жълтъка, солта, захарта, олиото, маята и настърганите картофи. Омесете меко, гладко и еластично тесто.

    Покрийте и оставете за час да втаса до удвояване на обема.


    3️⃣ Оформяне

    Разделете тестото на 8 равни части.
    Всяка част разточете на тънка кръгла кора. Намажете с разтопено масло и поръсете със смлени орехи.

    Навийте на руло, нарежете на парчета с дължина около една педя и завийте всяко като охлюв.


    4️⃣ Печене

    Подредете саралиите в намазнена тава, като оставите разстояние между тях.
    Оставете ги да втасат още 30 минути.

    Намажете с разбит жълтък и печете на 170°C за 40–50 минути, до златисто.


    5️⃣ Сиропиране

    Извадете горещите саралии от фурната и веднага ги залейте със студения сироп.
    Оставете ги да престоят на хладно място поне 12 часа, най-добре 24, за да поемат напълно сиропа.


💡 Съвети за перфектни саралии

  • Сиропът винаги трябва да е студен, а саралиите – горещи

  • Не бързайте с дегустацията – на следващия ден вкусът е още по-добър

  • Картофите правят тестото по-дълготрайно и не позволяват изсъхване

  • Може да добавите щипка канела към орехите за допълнителен аромат


 Финални думи

За разлика от класическата баклава, саралията се отличава с характерното навиване на корите на намачкано руло, охлюв или спирали и със специфичната техника на сиропиране – студен сироп върху горещ десерт. Именно този контраст създава баланса между плътност и лекота. В някои региони саралията е била десерт за помирение – принасяла се е, когато някой иска да изглади отношения или да покаже уважение. Сладко, в най-буквалния смисъл. 

Да ви е сладко! 🧡





🎬 Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня. Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛Гледайте видео рецептите ми като натиснете бутончетата 👇