Ако шоколадът можеше да разказва истории, тази щеше да започва точно така....В старите европейски кафенета кафето никога не е било само напитка. То е било съставка, акцент, тайна. Сладкарите са знаели нещо, което днес науката потвърждава – малко силно еспресо прави шоколада по-дълбок, по-тъмен и по-интензивен, без самото кафе да излиза на преден план.
В началото на XX век, когато кафенетата във Виена и Париж започват да се превръщат в места за дълги разговори и още по-дълги десерти, кафето постепенно намира пътя си и в сладкарството. Така се раждат класики като тирамисуто – десерт, в който еспресото не доминира, а обединява вкусовете. Именно тази идея стои и зад този шоколадов сладкиш с еспресо - наситен, ароматен, с дълбок шоколадов вкус и фин кафе акцент.
Историята му е измислена, но напълно възможна: късен зимен следобед, остатък от горещо еспресо на плота и шоколад, който чака да бъде разтопен. Вместо да се изпие, кафето влиза в тестото – не за да се усеща, а за да работи тихо, както са го правили старите сладкари. Резултатът е сочен шоколадов сладкиш с наситен вкус и фин кафеен нюанс, завършен с кадифен шоколадов ганаш.
Това е сладкиш, който не се нуждае от повод – достатъчно е да има кафе, шоколад и малко време.
✨ За рецептата накратко
- Порции: 10
- Време за приготвяне: 15 минути
- Време за готвене: 40 минути
- Общо време: около 1 час
- Ниво на трудност: лесно
- Подходящ за: кафе с приятели, семейни събирания,лични празници, за гости
🥚 Продукти
За шоколадовия сладкиш:
-
3 ч.ч. брашно
-
2 ч.ч. захар
-
3 яйца
-
1 ч.л. бакпулвер
-
200 г масло, разтопено
-
40 г какао
-
1 щипка сол
-
1 ч.ч. прясно мляко
-
2 пакетчета ванилия
-
100 мл горещо еспресо кафе
3 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.л. бакпулвер
200 г масло, разтопено
40 г какао
1 щипка сол
1 ч.ч. прясно мляко
2 пакетчета ванилия
100 мл горещо еспресо кафе
За шоколадовия ганаш:
-
200 мл течна сладкарска сметана
-
200 г натурален шоколад
200 мл течна сладкарска сметана
200 г натурален шоколад
🍳 Начин на приготвяне
👩🍳 Начин на приготвяне
-
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до светла и кремообразна смес.
-
Добавете разтопеното масло и прясното мляко. Разбъркайте добре.
-
В отделна купа пресейте брашното, бакпулвера, какаото, ванилията и солта.
-
Започнете да добавяте сухите съставки към яйчената смес, като редувате с горещото еспресо.
-
Разбърквайте внимателно със шпатула до получаване на гладка, хомогенна смес.
-
Намаслете и набрашнете форма за кекс или торта и изсипете сместа.
-
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40–45 минути, до суха клечка.
-
Извадете сладкиша от фурната, освободете го от формата и го оставете да се охлади напълно.
🍫 Приготвяне на шоколадовия ганаш
-
Загрейте сметаната на умерен огън, без да я оставяте да завира.
-
Свалете от котлона и добавете начупения шоколад.
-
Оставете за 2–3 минути, след което разбъркайте до получаване на гладък, лъскав ганаш.
-
Залейте охладения сладкиш с ганаша.
-
Оставете да се охлади и стегне леко, след което украсете по желание с пресни плодове или шоколадови декорации.
-
✨ Малки тайни от кухнята
За още по-интензивен вкус използвайте тъмно еспресо или кафе с шоколадови нотки.
-
Ако обичате по-сочни десерти, може леко да сиропирате сладкиша с кафе преди ганаша.
-
Сладкишът става още по-вкусен на следващия ден, когато ароматите се смесят напълно.
🟤 Финални думи
Това е шоколадов сладкиш с кафе – наситен, топъл и уютен. Десерт за края на годината, когато не търсиш нещо леко, а нещо истинско. Точно такъв е и този сладкиш – плътен, ароматен с дълбок шоколадов вкус и завършен с фин кафе акцент!
Насладете се!🧡
🎬 Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня. Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛Гледайте видео рецептите ми като натиснете бутончетата 👇






