Никулден наближава и, както всяка година, рибата изведнъж става по-важна от прогнозата за времето, от новините и дори от това дали си размразил фризера. Пазарите се изпълват с хора, които гледат шарана така, сякаш избират диамант, а в социалните мрежи изведнъж всички стават експерти по рибни деликатеси.
И точно когато си мислиш, че празничната трапеза е задължително сложна, тежка и поне с две риби, идва една салата… и доказва, че не всичко на Никулден трябва да плува в тавата.
Тази картофена салата с херинга е малкият бунтовник на празника — леко дръзка, удивително вкусна и достатъчно ароматна, за да си каже думата на масата. Херингата в нея влиза като ВИП гост, картофите поддържат добрия тон, а дресингът придава онази празнична нотка, че все пак… не е обикновен ден.
А ако някой ти каже, че на Никулден се яде само шаран — поднеси му от тази салата. После гледай как бавно променя мнението си. 😉
✨ За рецептата накратко
- Порции: 4
- Време за приготвяне: 10 минути
- Време за готвене: 20 минути за варене
- Общо време: 30 минути
- Ниво на трудност: лесно
- Подходяша за: Никулден, Коледа, зимни празници, семейни събирания, гости
🥚 Продукти
Картофи – 600 г (сварени и охладени)
-
Лук – 1 глава
-
Кисели краставички – 4 бр
-
Грах от консерва – 100 г
-
Маринована херинга (сельодка) – 250 г
-
Зехтин или олио – 5 с.л.
копър - няколко стръка
-
Ябълков оцет – 5 с.л.
-
Едрозърнеста горчица – 1–2 с.л.
-
Лимонов сок – от ½ лимон
-
Захар – 1 к.л.
-
Сол и черен пипер – на вкус
🍳 Начин на приготвяне
Подготовка на продуктите:
-
Нарежи сварените картофи на едри кубчета. Трябва да са добре охладени.
-
Лукът и киселите краставички – на ситно.
-
Херингата – на малки хапки.
-
-
Смесване:
В дълбока купа сложи картофите, херингата, лука, копър,граха и краставичките. -
Приготви дресинга:
В малка купичка комбинирай зехтина, ябълковия оцет, лимоновия сок, захарта, солта, черния пипер и едрозърнестата горчица. Разбъркай добре до еднородна смес. -
Финален щрих:
Залей салатата с дресинга и разбъркай внимателно. -
Сервиране:
Поднесе с резени пресен лимон за допълнителна свежест.
Вижте видеото към тази рецепта, като натиснете на плей бутончето 👇👇👇
💬 Малки тайни от кухнята
Използвай твърд сорт картофи, за да не се разпадат при разбъркване. Моите бяха доста водни и неподходящи и станаха на пюре, но пак беше супер вкусна :)
-
Ако херингата е по-солена, намали количеството сол в дресинга.
-
Добави копър за по-северен, свеж аромат.
-
За пикантна версия добави щипка лют червен пипер или малко хрян.
-
Охлади салатата за 20–30 минути преди сервиране – вкусът става още по-балансиран.
🕯️ Финални думи
Тази картофена салата с херинга е много повече от проста комбинация от продукти – това е ястие с настроение, характер и история. Подходяща е за всякакви поводи и винаги впечатлява с баланса между свежест, соленост и леко кисел привкус. Поднеси я охладена и се наслади на вкусовете, които напомнят за далечни брегове и малки приключения.
Да ви е вкусно! 🧡





