петък, 5 декември 2025 г.

Празнична салата с херинга (сельодка) – когато салатата засенчи основното


Картофена салата с маринована херинга, грах, лук и кисели краставички, поднесена в купа и украсена с резени лимон

Никулден наближава и, както всяка година, рибата изведнъж става по-важна от прогнозата за времето, от новините и дори от това дали си размразил фризера. Пазарите се изпълват с хора, които гледат шарана така, сякаш избират диамант, а в социалните мрежи изведнъж всички стават експерти по рибни деликатеси.

И точно когато си мислиш, че празничната трапеза е задължително сложна, тежка и поне с две риби, идва една салата… и доказва, че не всичко на Никулден трябва да плува в тавата.

Тази картофена салата с херинга е малкият бунтовник на празника — леко дръзка, удивително вкусна и достатъчно ароматна, за да си каже думата на масата. Херингата в нея влиза като ВИП гост, картофите поддържат добрия тон, а дресингът придава онази празнична нотка, че все пак… не е обикновен ден.

А ако някой ти каже, че на Никулден се яде само шаран — поднеси му от тази салата. После гледай как бавно променя мнението си. 😉


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 4
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 20 минути за варене
  • Общо време: 30 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяша за: Никулден, Коледа, зимни празници, семейни събирания, гости

🥚 Продукти

  • Картофи – 600 г (сварени и охладени)

  • Лук – 1 глава

  • Кисели краставички – 4 бр

  • Грах от консерва – 100 г

  • Маринована херинга (сельодка) – 250 г

  • Зехтин или олио – 5 с.л.

  • копър - няколко стръка

  • Ябълков оцет – 5 с.л.

  • Едрозърнеста горчица – 1–2 с.л.

  • Лимонов сок – от ½ лимон

  • Захар – 1 к.л.

  • Сол и черен пипер – на вкус


🍳 Начин на приготвяне

  1. Подготовка на продуктите:

    • Нарежи сварените картофи на едри кубчета. Трябва да са добре охладени.

    • Лукът и киселите краставички – на ситно.

    • Херингата – на малки хапки.

  2. Смесване:
    В дълбока купа сложи картофите, херингата, лука, копър,граха и краставичките.

  3. Приготви дресинга:
    В малка купичка комбинирай зехтина, ябълковия оцет, лимоновия сок, захарта, солта, черния пипер и едрозърнестата горчица. Разбъркай добре до еднородна смес.

  4. Финален щрих:
    Залей салатата с дресинга и разбъркай внимателно.

  5. Сервиране:
    Поднесе с резени пресен лимон за допълнителна свежест.


Вижте видеото към тази рецепта, като натиснете на плей бутончето 👇👇👇

💬 Малки тайни от кухнята

  • Използвай твърд сорт картофи, за да не се разпадат при разбъркване. Моите бяха доста водни и неподходящи и станаха на пюре, но пак беше супер вкусна :)

  • Ако херингата е по-солена, намали количеството сол в дресинга.

  • Добави копър за по-северен, свеж аромат.

  • За пикантна версия добави щипка лют червен пипер или малко хрян.

  • Охлади салатата за 20–30 минути преди сервиране – вкусът става още по-балансиран.


🕯️ Финални думи

Тази картофена салата с херинга е много повече от проста комбинация от продукти – това е ястие с настроение, характер и история. Подходяща е за всякакви поводи и винаги впечатлява с баланса между свежест, соленост и леко кисел привкус. Поднеси я охладена и се наслади на вкусовете, които напомнят за далечни брегове и малки приключения.

Да ви е вкусно! 🧡





🎬 Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня. Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛Гледайте видео рецептите ми като натиснете бутончетата 👇