450 г бисквити
100 г натурален шоколад
за първия крем с цедено мляко:
180 г сладко от вишни с плодчета
500 г цедено кисело мляко
за втория крем с прясно мляко:
7 с.л. брашно тип 500
125 г краве масло
2 бр. ванилия
200 г захар
1 л. краве прясно мляко
3 яйца
125 г краве масло
2 бр. ванилия
200 г захар
1 л. краве прясно мляко
3 яйца
Начин на приготвяне:
Приготвя се първия крем, като в купа се смесят цеденото мляко със сладкото и се разбърква до получаване на кремообразна консистенция.
Оставя се настрана.
Приготвя се втория крем, като в тенджерка изсипваме 800 мл от прясното мляко,
маслото, захарта и ванилията и ги оставяме на котлона да заврат.
Яйцата се
разбиват в купа с останалите 200 мл мляко и брашното. Тази смес изсипваме на
тънка струйка при заврялото мляко и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти и
стане на гладък пухкав крем. Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади,
като периодично се разбърква, за да не хване коричка по повърхността.
В
правоъгълна тавичка се слага с малък черпак малко от яйчния крем на дъното и
върху него се редят бисквити, като се поставят една до друга.
Поливат се отново
с част от яйчния крем и върху него се поставя неравномерно на места от другия
крем със сладкото. Следва втори ред бисквити, пак крем, върху него се слага от
крема с вишните и така се процедира до края.
Най-отгоре се завършва само с
двата вида крем.
Тортата се оставя на студено да се охлади и стегне за няколко
часа, след което пожелание се украсява с натрошен шоколад.