петък, 13 март 2015 г.

Домашна торта с цедено мляко и крем


готовата бисквитена торта в колаж

Необходими продукти:

450 г бисквити
100 г натурален шоколад
за първия крем с цедено мляко:
180 г сладко от вишни с плодчета
500 г цедено кисело мляко

за втория крем с прясно мляко:

7 с.л. брашно тип 500
125 г краве масло
2 бр. ванилия
200 г захар
1 л. краве прясно мляко
3 яйца

Начин на приготвяне:

Приготвя се първия крем, като в купа се смесят цеденото мляко със сладкото и се разбърква до получаване на кремообразна консистенция. 
Оставя се настрана. 
Приготвя се втория крем, като в тенджерка изсипваме 800 мл от прясното мляко, маслото, захарта и ванилията и ги оставяме на котлона да заврат. 
Яйцата се разбиват в купа с останалите 200 мл мляко и брашното. Тази смес изсипваме на тънка струйка при заврялото мляко и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти и стане на гладък пухкав крем. Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади, като периодично се разбърква, за да не хване коричка по повърхността. 
В правоъгълна тавичка се слага с малък черпак малко от яйчния крем на дъното и върху него се редят бисквити, като се поставят една до друга. 
Поливат се отново с част от яйчния крем и върху него се поставя неравномерно на места от другия крем със сладкото. Следва втори ред бисквити, пак крем, върху него се слага от крема с вишните и така се процедира до края. 
Най-отгоре се завършва само с двата вида крем. 
Тортата се оставя на студено да се охлади и стегне за няколко часа, след което пожелание се украсява с натрошен шоколад.



тортата с подредените пластове






тортата в готов вид