събота, 14 март 2015 г.

Домашно точена баница с тиква


Домашно точена баница с тиква


Продукти:

За тестото:

700 г брашно
1 ч.л. сол
50 мл олио
300 мл хладка вода
1 с.л. оцет

За плънката

500 г нарендана тиква
170 г захар
50 г галета(грис)
1 с.л. канела
100 г стафиди(орехи смлени)

За намазване:

3 с.л. олио
пудра захар –пожелание за поръсване

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат солта, оцета и олиото. Започва се размесване като се добавя по малко от водата до получаване на хубаво гладко тесто.

Полученото тесто се разделя на 8бр топчета с приблизително равна големина.
Всяко топче се разточва на кора с големина на десертна чиния нареждат се върху чиста кърпа и се оставят покрити с домакинско фолио около 20мин да почине тестото.
През това време в чинийка се смесват захарта, канелата и галетата, която се слага за да поема влагата и да не стане водниста и клисава баницата.
Стафидите се накисват в купичка с вода колкото да ги покрие за да омекнат, ако ползвате орехи това не е необходимо.
Върху плот (маса) се поставя всяка кора и започва да се тегли с пръсти така че да стане много тънка, почти прозрачна. Възможно е да се накъса на места, не е фатално. Поръсва се с тиквата разпределя се по кората, върху тиквата се ръси от смесената захар, галета и канела, накрая се добавят и стафиди, които подсушаваме леко с домакинска хартия преди да ги сложим.
Хваща се единя край на кората и се навива на руло което се усуква и се слага в намазнена тава като се реди на ,,охлюв,, започвайки се от средата на тавата.
Така се процедира със всичките кори, накрая баницата се намазва с олио и се пече 70мин на 170градуса до златисто.

По желание след като поизстине се поръсва с пудра захар.

Количествата на тиквата и захарта са ориентировъчни, според предпочитанията може да се увеличи или намали. Галетата може да се замени с пшеничен грис, стафидите с орехи. Големината на тавата е с диаметър 30см.