Домашно точена баница с тиква
Продукти:
За тестото:
700 г брашно
1 ч.л. сол
50 мл олио
300 мл хладка вода
1 с.л. оцет
За плънката
500 г нарендана тиква
170 г захар
50 г галета(грис)
1 с.л. канела
100 г стафиди(орехи смлени)
За намазване:
3 с.л. олио
пудра захар –пожелание за поръсване
Начин на
приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него
се слагат солта, оцета и олиото. Започва се размесване като се добавя по малко от
водата до получаване на хубаво гладко тесто.
Полученото тесто се разделя на 8бр
топчета с приблизително равна големина.
Всяко топче се разточва на
кора с големина на десертна чиния нареждат се върху чиста кърпа и се оставят
покрити с домакинско фолио около 20мин да почине тестото.
През това време в чинийка се смесват
захарта, канелата и галетата, която се слага за да поема влагата и да не стане
водниста и клисава баницата.
Стафидите се накисват в купичка с вода колкото
да ги покрие за да омекнат, ако ползвате орехи това не е необходимо.
Върху плот (маса) се поставя всяка кора и започва
да се тегли с пръсти така че да стане много тънка, почти прозрачна. Възможно е да
се накъса на места, не е фатално. Поръсва се с тиквата разпределя се по кората, върху тиквата се ръси от смесената захар, галета
и канела, накрая се добавят и стафиди, които подсушаваме леко с домакинска хартия преди да ги сложим.
Хваща се единя край на кората
и се навива на руло което се усуква и се слага в намазнена тава като се реди на ,,охлюв,, започвайки се от средата на
тавата.
Така се процедира със всичките кори, накрая
баницата се намазва с олио и се пече 70мин на 170градуса до златисто.
По желание
след като поизстине се поръсва с пудра захар.
Количествата на тиквата и захарта са
ориентировъчни, според предпочитанията може да се увеличи или намали. Галетата
може да се замени с пшеничен грис, стафидите с орехи. Големината на тавата е с
диаметър 30см.