Продукти:
За тестото:
700гр брашно
1ч.л. сол
50мл олио
300мл хладка вода
1с.л. оцет
За плънката
500гр нарендана тиква
170гр захар
50гр галета(грис)
1с.л. канела
100гр стафиди(орехи смлени)
За намазване:- 3с.л. олио
Пудра захар –пожелание за поръсване
700гр брашно
1ч.л. сол
50мл олио
300мл хладка вода
1с.л. оцет
За плънката
500гр нарендана тиква
170гр захар
50гр галета(грис)
1с.л. канела
100гр стафиди(орехи смлени)
За намазване:- 3с.л. олио
Пудра захар –пожелание за поръсване
Начин на
приготвяне:
Брашното се пресява,прави се кладенче и в него се слагат солта,оцета и олиото.Започва се размесване като се добавя по малко от водата до получаване на хубаво гладко тесто.Полученото тесто се разделя на 8бр топчета с приблизително равна големина.
Брашното се пресява,прави се кладенче и в него се слагат солта,оцета и олиото.Започва се размесване като се добавя по малко от водата до получаване на хубаво гладко тесто.Полученото тесто се разделя на 8бр топчета с приблизително равна големина.
Всяко топче се разточва на
кора с големина на десертна чиния нареждат се върху чиста кърпа и се оставят
покрити с домакинско фолио около 20мин да почине тестото.
През това време в чинийка се смесват захарта,канелата и галетата,която се слага за да поема влагата и да не стане водниста и клисава баницата.
Стафидите се накисват в купичка с вода колкото да ги покрие за да омекнат,ако ползвате орехи това не е необходимо
Върху плот(маса) се поставя всяка кора и започва да се тегли с пръсти така че да стане много тънка,почти прозрачна.Възможно е да се накъса на места,не е фатално.Поръсва се с тиквата разпределя се по кората , върху тиквата се ръси от смесената захар,галета и канела,накрая се добавят и стафиди които изтискваме леко преди да ги сложим.
През това време в чинийка се смесват захарта,канелата и галетата,която се слага за да поема влагата и да не стане водниста и клисава баницата.
Стафидите се накисват в купичка с вода колкото да ги покрие за да омекнат,ако ползвате орехи това не е необходимо
Върху плот(маса) се поставя всяка кора и започва да се тегли с пръсти така че да стане много тънка,почти прозрачна.Възможно е да се накъса на места,не е фатално.Поръсва се с тиквата разпределя се по кората , върху тиквата се ръси от смесената захар,галета и канела,накрая се добавят и стафиди които изтискваме леко преди да ги сложим.
Хваща се единя край на кората
и се навива на руло което се усуква и се слага в намазнена тава като се реди на ,,охлюв,,, започвайки се от средата на
тавата.
Така се процедира със всичките кори,накрая баницата се намазва с олио и се пече 70мин на 170градуса до златисто.По желание след като поизстине се поръсва с пудра захар.
Количествата на тиквата и захарта са ориентировъчни,според предпочитанията може да се увеличи или намали.Галетата може да се замени със пшеничен грис,стафидите с орехи.Големината на тавата е с диаметър 30см.
Така се процедира със всичките кори,накрая баницата се намазва с олио и се пече 70мин на 170градуса до златисто.По желание след като поизстине се поръсва с пудра захар.
Количествата на тиквата и захарта са ориентировъчни,според предпочитанията може да се увеличи или намали.Галетата може да се замени със пшеничен грис,стафидите с орехи.Големината на тавата е с диаметър 30см.