четвъртък, 17 декември 2015 г.

Зрял фасул с кисело зеле в гърне

Зрял фасул с кисело зеле в гърне

С наближаването на коледните празници все повече се настройвам на тема празнична трапеза.
Днес си поиграх малко повечко, но резултатът е очевидно задоволителен :) 
Предлагам ви рецепта за постна гозба, която може да приготвите за Бъдни вечер и уверявам ви няма да съжалявате. Бобът се получи разкошен, вярно повечко време му трябва да поври в гърнето, но пък чакането си заслужава.
Опитайте и споделете :)

Продукти:

500гр зрял боб
2бр сухи червени чушки
2бр червени чушки
2бр морков
2глави кромид лук
2с.л. червен пипер
400гр кисело зеле
Черен пипер и сол - на вкус
1с.л. брашно
2ч.л джоджен
1ч.л. чубрица
1ч.л. риган
5с.л. олио
1ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Бобът се почиства, измива и накисва в студена вода за няколко часа, след което се изплаква над течаща вода.
В глинено гърне или гювеч се слага набъбналия боб, заедно с сухите чушки и захарта. Налива се 3л вода и се поставя капака. Слага във фурната за два часа на 180градуса да поври.
През това време се почистват зеленчуците и се нарязват на кубчета.
В тиган се загрява олиото и се слага да се изпържи лука до златисто, след което се прибавя червения пипер и брашното и като се позапържи леко се долива и малко вода(около 50мл), за да не прегори пипера. Всичко се разбърква и се отделя настрана. 
Киселото зеле се нарязва на ситно.
Гърнето се изважда внимателно от фурната и му се добавят зелето, нарязаните чушки, морков и лучената запръжка заедно с всички подправки, и ако е поизвряла водата се долива още колкото да го покрие, разбърква се и отново се похлупва.
Поставя се отново във фурната да се пече като градусите се намалят на 150 за още 2:30часа.
За любителите на пикантния вкус може да се добави люта чушка и пожелание се поръсва с магданоз. 
Според вида боб времето за увиране и сваряването му може да варира, ако е необходимо увеличете времето за печене, ако боба ви се стори неуврял.