четвъртък, 17 декември 2015 г.

Зрял фасул с кисело зеле в гърне


С наближаването на коледните празници все повече се настройвам на тема празнична трапеза.
Днес си поиграх малко повечко,но резултатът е очевидно задоволителен :)
Предлагам ви рецепта за постна гозба,която може да приготвите за Бъдни вечер и уверявам ви няма да съжалявате.Бобът се получи разкошен,вярно повечко време му трябва да поври в гърнето,но пък чакането си заслужава.
Опитайте и споделете :)

Продукти:
500гр зрял боб
2бр сухи червени чушки
2бр червени чушки
2бр морков
2глави кромид лук
2с.л. червен пипер
400гр кисело зеле
Черен пипер,сол-на вкус
1с.л. брашно
2ч.л джоджен
1ч.л. чубрица
1ч.л. риган
5с.л. олио
1ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Бобът се почиства,измива и накисва в студена вода за няколко часа,след което се изплаква над течаща вода.
В глинено гърне или гювеч се слага набъбналия боб,заедно с сухите чушки и захарта.Налива се 3л вода и се поставя капака.Слага във фурната за два часа на 180градуса да поври.
През това време се почистват зеленчуците и се нарязват на кубчета.
В тиган се загрява олиото и се слага да се изпържи лука,до златисто след което се прибавя червения пипер и брашното и като се позапържи леко се долива и малко вода(около 50мл) за да не прегори пипера.Всичко се разбърква и се отделя настрана
Киселото зеле се нарязва на ситно.
Гърнето се изважда внимателно от фурната и му се добавят зелето,нарязаните чушки,морков и лучената запръжка заедно със всички подправки и ако е поизвряла водата се долива още колкото да го покрие,разбърква се и отново се похлупва.
Поставя се отново във фурната да се пече като градусите се намалят на 150 за още 2:30часа.
За любителите на пикантния вкус може да се добави люта чушка и пожелание се поръсва с магданоз. 
Според вида боб времето за увиране и сваряването му може да варира,ако е необходимо увеличете времето за печене. ако боба ви се стори неуврял.