Телешки пържолки с винен сос
Продукти: за 5 порции
· телешко месо - 1 кг вайсбрат
· прясно мляко - 600 мл
· черен пипер
· сол
· за соса
· червено вино - 2 ч.ч. сухо
· масло - 60 г
· бульон - 60 мл телешки
· мащерка - 1 стрък свежа
· дафинов лист - 1 бр.
· черен пипер
· сол
· захар - 1 ч.л. кафява
· нишесте - 1 ч.л.
· лук - 1 глава кромид или шалот
· чесън - 1 скилидка
· за гарнитура
· ориз - сварен
· картофи – печени
Начин на приготвяне:
Пригответе си хубаво парче телешки вайсбрат. Нарежете го на пържолки,
най-добре е да помолите месаря в магазина, от който го купувате, да ви го
направи на пържоли.
Купувайте само качествено телешко, не говеждо, а телешко месо от млади
телета.Тези от вас, които имат домашно телешко месо да ползват него, то със
сигурност е най-добро.
Начукайте и изтънете добре всяка пържолка, нека да е с дебелина около
сантиметър и половина и ги сложете в тавичка. Сипете отгоре прясното мляко така
че да ги покрие и приберете в хладилника да се маринова за 12 часа.
Мариноването на телешкото месо почти винаги е наложително, за да стане крехко и
сочно. Това месо е изключително сложно за обработка от начинаещи готвачи,
защото ако не знаят как да го приготвят рискуват то да стане на подметка -
жилаво и сухо. Може да го мариновате с алкохол и лук, пак става чудесно, аз
винаги ползвам прясно мляко и се получава добре. Колкото повече престоява
месото, толкова по-добре.
Маринованите пържолки отцедете и избършете внимателно с кухненска хартия, поръсете
с черен пипер, но не ги солете! Солта ще изтегли соковете на месото и при
печене то ще се стегне. Оставете месото в чиния на стайна температура за 30
минути.
Нагрейте грил тиган или скара, трябва да е много добре нагорещен, сложете
пържолите и гответе минута от едната страна, обърнете от другата и гответе още
една минута.Така на висока температура ще се запечата месото и соковете ще
останат в него, след което намалете температурата и запечете за още по две
минути от двете страни.
Готовите пържоли поставете в съд и захлупете с капак отгоре да се задушат. В
същия тиган, аз ползвах грил тиган, но това не пречи, сложете половината масло.
Ако ползвате скара си сложете тиган или тенджера и в него направете соса.
Нарежете много на ситно лука и чесъна, сложете ги в маслото и запържете за
кратко. Сипете чашите с виното, разбъркайте, посолете и сложете захар,
дафиновия лист и стръкчето мащерка.
Кипнете соса за няколко минути до изпаряване на половината количество вино,
след което сипете бульона, добавете нишестето и останалото масло и варете до
леко сгъстяване. Подправете при необходимост с черен пипер, махнете дафиновия
лист и стръка мащерка и отстранете от котлона.
Сервирайте с гарнитура от сварен ориз или картофи. Сложете пържолки и полейте
със соса