понеделник, 1 август 2016 г.

Пълнозърнеста питка със семена


питка със семена

Продукти:
  • олио - 50 мл
  • маково семе - 1 шепа
  • ленено семе - 20 г
  • сусам - 10 г
  • червен пипер - 1 к.л.
  • куркума - 1 к.л.
  • мая - 11 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 ч.л
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 30 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • брашно - 300 г
  • пълнозърнесто брашно - 400г
Начин на приготвяне:

Отделете 100 г от бялото брашно, а останалото и пълнозърнестото пресейте. Направете кладенче и сложете в него яйце, суха мая, захар, сол, олио, киселото мляко и лененото семе.
Затоплете млякото до телесна температура и го добавете към брашното, като внимателно започнете да замесвате всички продукти. Месете около 15-тина минути до гладко еластично тесто, покрийте с кърпа и оставете за час да удвои обема си.
В купа сложете отделеното брашно заедно с куркума, сол, червен пипер, водата и 2 с.л олио. Замесете тесто, което ще се оцвети от подправките в оранжев цвят. Ако е необходимо добавете още малко брашно, трябва да се получи цветно тесто, с което ще направим декорацията. Отделете настрана.
След втасване на тестото го размесете отново и разделете на 8 бр. равни части. Отделете една част, а останалите седем оформете на топки. Вземете дълбока тава с диаметър 28 см, намажете я с мазнина и сложете едно от топчетата в средата, останалите топчета сложете около средното като го обикаляте и оставате разстояние между тях.
Осмото топче разточете на кръгла кора, вземете малка чашка или ринг и отрежете кръгове. Направете розички от тях, като взимате по три кръгчета и ги нареждате на масата едно до друго, като леко ги застъпвайте. След това започнете от едната част да навивате на руло, след което разрежете на две по средата.Така се получават две розички.
От оцветеното тесто направете решетка за декорация и малки топченца. От изрезите направете малки топчета, които поставете в разстоянието между големите в тавата, до тях сложете оцветено топче и розичка.
Вземете ножица и на всяка от големите топки направете разрез отгоре съвсем леко, като щипване, така че да се отвори тестото. Там сложете по едно оцветено топченце, а на средното поставете решетката. Оставете покрита да втаса за 30 минути, намажете я с разбит жълтък, поръсете със семената и сложете във фурната. Печете на 170 градуса около 50-60 мин.
Бележки: Оформянето на питката е примерно, може да отпуснете фантазията си и да декорирате по ваш модел. Ползването на двата вида брашно позволява на тестото да бъде по меко и пухкаво. Ако ползвате само пълнозърнесто няма да може да се надигне и питата ще стане влажна и сбита.

оформена питка

пълнозърнеста питка