Тази торта е ала Наполеон, много сочна, кремообразна и сладка. Подобаващо добър десерт е при посрещане на гости и ви гарантирам, че всеки, който я опита, ще поиска допълнително :)
Прави се лесно, но чакането е повечко, започната сутринта, ще стане идеално готова за вечерта. Добре е да се остави на студено да поеме крема и да се напоят блатовете.
Вкъщи едва я дочакаха, а аз едва я опазих :)
Кремът е така наречения баварски крем и е много вкусен и сладък.
За почитателите на шоколада, може да експериментират като добавят какао в крема или шоколад
Продукти:
бутер тесто - 1 кг
за крема:
сметана - 250 мл сладкарска
ванилия - 1 пакетче
желатин - 10 г
прясно мляко - 500 мл
захар - 1 ч.ч.
жълтъци - 5 бр
Начин на приготвяне:
Направете блатовете за тортата. Обикновено
бутер тестото се продава в пакети с две части тесто.
Всяка част разточете леко и
разрежете на две.Трябва да ви се получат по два правоъгълника от всяка част
общо четири блата.
Сложете всеки блат в тава с хартия за печене. С
помощта на вилица набодете тестото на места, с цел да не се надигне много.
Изпечете всеки на 220 градуса за 10 минути, блатовете стават много бързо,
затова ги наблюдавайте, печете до златист цвят. Извадете ги и оставете да се
охладят.
Изравнете с нож блатовете, ако са се надули много,
остържете малко и подравнете краищата им, отделените изрези използвайте накрая
за украса.
Подгответе желатина като го сложите в чашка със 50 мл
студена вода и оставете да набъбне.
Сложете млякото с ванилията в тенджерка и сложете на
котлона да кипне. Разбийте жълтъците със захарта. След като млякото заври го
махнете от котлона и оставете за няколко минути да се охлади.
Започнете енергично да бъркате жълтъците и леко на
тънка струя добавяйте от млякото, като внимавате да не се пресече. Когато се
хомогенизират върнете тенджерата на котлона и варете крема до сгъстяване за
няколко минути.
Кремът не трябва да завира, затова го махнете от
котлона преди да закипи. Сложете в горещия крем набъбналия желатин и
разбъркайте за да се разтопи и усвои от крема. Оставете да се охлади.
Разбийте сметаната на твърд сняг и я добавете на части
в крема като бъркате внимателно отвътре навън с дървена лъжица.
Подредете тортата в подходящ съд, аз използвах тавичка
постлана с хартия за печене, сложете един блат, намажете обилно с крем,
покрийте със следващия и така до края. Намажете тортата хубаво с крем от всички
страни и оставете да се охлади.
Начупете изрезите и покрийте тортата с тях. Ако не са
ви останали изрезки може да украсите по желание с плодове, орехи или шоколад.
Тортата оставете в хладилник за 12 часа да стегне и да
поеме крема.