Ябълките са едни от най-консумираните плодове и присъстват постоянно в почти всяка кухня. Чудесни са за сладкиши, кексове, основни ястия и всякакви десерти.
На мен ми бяха останали няколко ябълки и реших да ги използвам за сладкиш, който предполагам всеки може да си приготви. Рецептата е стандартна, може да ползвате плод по избор и според сезона.
Продукти: за 8 парчета
- 8 с.л. брашно (с връх)
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 15 г бакпулвер
- 1 ч.ч. захар
- 1 бр. ванилия
- 60 мл олио
- 3 бр. яйца
- 2 бр. ябълки (сладки)
- 1/2 бр. лимон
За поръсване:
- пудра захар
- канела
Разбийте яйцата със захарта и ванилия до кремообразна смес. Сложете олиото и прясното мляко.
Пресейте брашното с бакпулвера, настържете кората на половин лимон и добавете и тях към сместа. Разбъркайте всичко до хомогенна смес.
Намажете кръгла тава с диаметър 24 см с малко олио и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното и сипете кексовата смес в нея.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Почистете, обелете и нарежете ябълките на тънки полумесеци. Изстискайте върху тях малко от сока на половин лимон.
Подредете ги върху кексовата смес и сложете тавата в печката. Печете сладкиша около 35-40 мин. до суха клечка.
Извадете тавата, охладете за няколко минути и поръсете по желание с пудра захар и канела.