Ако трябва да подредя любимите ми кухни, класацията ще започне на първо място с българската, следвана от италианската, турската, руската и азиатската. Обичам различните вкусове, комбинации от сладко и кисело, люто, леко горчиво и пикантно. На всички тези вкусове можем да се насладим в китайската, тайландска и индийската кухня, които аз лично обожавам. Много често си записвам рецепти, които са ми допаднали и опитвам да ги приготвя. Тази рецепта съм записала като лесна, защото действително се прави много лесно, доближава се до китайските вкусове и много се хареса на семейството ми. Опитайте :)
Продукти:
- свинско месо - 500 г контрафиле
- моркови - 1 бр.
- лук - 1 глава
- чесън - 2 скилидки
- чушки - 1 бр. червена + 1 бр. зелена
- зехтин - 4 с.л.
- джинджифил - 20 г
- зелен лук - 3 стръка
- соев сос - 5 с.л.
- мед - 1 с.л.
- нишесте - 1 ч.л. царевично
- вода - 3 с.л. студена
- оцет - 1 ч.л.
- черен пипер - на вкус
Нарежете месото на тънки пържолки, след което всяка нарежете на тънки ивички.
Чесъна и джинджифила нарежете на дребно, лука на полумесеци, а двата вида чушки и моркова нарежете на лентички.
Сложете дълбок тиган или уок на котлона да загрява на висока температура.Сипете 2 с.л. от зехтина, изчакайте да се нагрее хубаво, намалете котлона на средна температура и сложете ивиците месо да се изпържат. Бъркайте и обръщайте месото периодично, гответе няколко минути до готовност. Махнете месото от тигана, сложете го в чиния с хартия, която да поеме малко излишна мазнина.
Сложете пак тигана на котлона, сипете останалия зехтин и сложете лука, чушките и морковите да се пържат, по същия начин бъркайте и пържете до златисто, добавете чесъна и джинджифил и разбъркайте. Пържете 2-3 мин и добавете месото. Разбъркайте всичко добре.
В купа сипете соевия сос, мед, оцет, нишестето и водата. Разбъркайте до еднородна смес и излейте в тигана с месото и зеленчуците. Отново разбъркайте и изключете котлона, оставете няколко минути на остатъчната топлина. Махнете от котлона и поръсете ястието с нарязан на ситно зелен лук.