Започвам с рецепта за крехки и сочни свински ребърца. Приготвянето им не отнема много време и дори начинаещи кулинари и домакини могат да се справят блестящо.
Месото определено си заслужава, наситено е с аромати и вкус. Изключително крехко, сочно и вкусно месце, опитайте :)
Продукти:
свински ребра 1.5 кг (гърди)
за марината:
сол и черен пипер на вкус
зехтин 30 мл
соев сос 1 с.л.
кетчуп 30 мл
червен пипер 1 ч.л. пушен
кайенски пипер 1 щипка
1 щипка лют пипер
1 щипка лют пипер люспи
1 щипка сушена мащерка
чесън 1 к.л. прах
майорана 1 щипка
захар 1 к.л. кафява
кимион 1 к.л.
Начин на приготвяне:
Изберете хубави цели парчета ребра или гърди. Аз съм ползвала ребра с част от гърдите. Ако
имате домашно месо, ще е чудесно да използвате него. Ако купувате месо, не
взимайте от супермаркети и големи търговски вериги. По възможност си намерете
месарски магазин с качествено българско месо с произход, това ще ви гарантира,
че е прясно и качествено, а не замразявано и доставено от Испания, Румъния или
Китай.
Сложете в купа зехтина, кетчупа, соев сос, захар и
всички подправки. Кайенския пипер е лют, също съм добавила и лют пипер на люспи.
Ако имате стомашни проблеми или не обичате люто, може да ги пропуснете. Месото
получава пикантен вкус, но не е силно люто и натрапчиво, затова си преценете
сами.
Разбъркайте съставките и подправките добре и с ръце
намажете парчетата месо от всички страни, като оставите малко от сместа.
Сложете месото в плик за печене, изпуснете въздуха и
завържете.
Сложете в тавичка и приберете в хладилник за два часа. Извадете
месото и преди печене оставете за 30 мин на стайна температура.
Поставете тавата с месото, както е в плика, и печете на
180 градуса за час. Извадете тавата и внимателно отрежете отгоре плика, така че
да се покаже месото.
Намажете го с отделената част от маринатата и сложете
във фурната на същите градуси да се запече още 15-20 мин до приятен загар на
месото.
При готовност извадете тавата, покрийте с фолио или
подходящ капак за няколко минути да се задуши месото и соковете му да се
разпределят. Махнете фолиото, нарежете месото и полейте със отделените сокове в
тавата от печенето.