Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
сряда, 8 ноември 2017 г.
Кюфтенца с разкошен лучен сос
Кюфтетата са вкусни, лесни за приготвяне и
предпочитани от почти всяка домакиня като продукт за бърз обяд или вечеря. Аз
ги обичам много, а най-много обичам когато са приготвени различно от
стандартните рецепти за кюфтета. Такава и тази рецепта, която се получи
уникално вкусно. С този сос имам рецепта за пиле, която е много популярна и
приготвяна от много хора, този път реших да опитам как ще се получи с кюфтета.
Е, няма да ги хваля, оставам да опитате, аз със сигурност останах много доволна
от резултата, станаха вкусни и любими на семейството ми.
Продукти: за 4порции
Кайма – 500 г телешка Кимион – 1 ч.л Черен пипер – 1 ч.л Сол – на вкус Мащерка – 1 ч.л Прясно мляко – 3 с.л Галета – 50 г Яйце – 1 бр Чесън - 1
скилидка Ракия – 1 с.л. Зехтин – 5 с.л. За соса: Лук – 3 глави големи Масло – 30 г Бульон – 300 мл телешки Вино – 200 мл бяло мускат Майонеза – 200 г млечна Червен пипер – 1 ч.л лют Захар – 1 ч.л Сол – на вкус Черен пипер – 1 к.л Мащерка – 1 к.л Чесън – 1 скилдка Магданоз – за поръсване
Начин на приготвяне:
Всички продукти да са със стайна температура. Омесете каймата в купа с яйцето, подправките, млякото,
галета, счукания чесън и ракията. Алкохола в сместа ще попречи на кюфтетата да
поемат мазнина. Оформете кюфтенца с големината на топче за пинг понг. Нарежете лука на дребни парчета. Виното сложете в бурканче и добавете майонезата.
Затворете капачката и енергично раздрусайте, така че да се получи хомогенна
течност. Оставете настрана. Сложете зехтина в дълбок тиган и загрейте. Запържете
кюфтенцата в мазнината до златисто кафяв цвят. Извадете и сложете върху
домакинска хартия да се отцедят. За соса ще ползваме същата мазнина, за целта обаче я
прецедете през цедка, за да паднат прегорелите остатъчни парчета. Сложете само
около 3 с.л от мазнината, другата няма да ви трябва, ползваме същия тиган без
да го миете. Загрейте мазнината отново, сложете лука и пържете до
златисто. Добавете лъжичка захар, разбъркайте и сипете бульона. Оставете да
клокне и сипете течността от вино и майонеза, която подготвихте преди това. Соса
в началото ще изглежда като пресечен, в процеса на готвене и след разбъркване
се оправя, за това не се притеснявайте. Разбъркайте и върнете кюфтенцата в тигана. Нарежете скилидка чесън и магданоз на дребно. Добавете сухите подправки към соса и оставете на
средна температура за 10мин. Междувременно разбърквайте. Накрая когато течността
поизври, соса ще започне да се сгъстява, тогава сложете маслото и чесъна, разбъркайте,
оставете още няколко минути и щом соса се сгъсти махнете от котлона. Поръсете със свеж магданоз и поднесете.