Тиквен сладкиш
Рецептите с тиква са актуални
за сезона и аз естествено докато ги има често приготвям нещичко с тях. Днес искам да ви представя един различен и
лесен десерт с тиква. Този
сладкиш буквално ще ви вземе ума, страхотно пухкав, сочен и с уникален наситен
вкус на тиква, подходящ за семейна почерпка и споделяне с близки и приятели :)
Опитайте, няма да съжалявате :)
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
Брашно – 300 г
Захар – 180 г
Яйца - 3 бр
Ванилия – 1 бр
Олио – 60 мл
Какако – 50 г качествено
Вода – 150 мл топла
Бакпулвер – 15 г
За тиквата :
Тиква – 300 г
Захар – 2 с.л
Вода – 200 мл
Начин на приготвяне:
Почистете, обелете и нарежете тиквата на парчета.
Сложете я в тава, поръсете със захарта, сипете водата и сложете да се запече на
200 градуса за 30-40 мин до омекване. При готовност извадете и охладете.
Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Сипете на
части олиото.
Пресейте брашното в купа с бакпулвера .
Сипете половината от водата, тя трябва да е топла, но
не гореща. Разбийте и сипете половината брашно, разбъркайте отново, сипете
останалата вода и брашно. Разбъркайте до усвояване на продуктите и хомогенна
смес. Трябва да се получи гъста смес.
Вземете купа и сипете 1 ч.ч от сместа в нея.
Тиквата намачкайте или пасирайте и сложете в купата с
отделената смес. Разбъркайте до еднородна смес.
Останалата кексова смес смесете с пресятото какао и
разбъркайте.
Намажете тавичка с диаметър не повече от 26 см с малко
олио. Сипете какаовата смес, изравнете и отгоре на места сложете от тиквената
смес. С лъжицата внимателно натиснете тиквената смес на вътре, без да я
разнасяте и смесвате с какаовата.
Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тавата.
Печете сладкиша до суха клечка за 30-40 мин.