Въпреки не нормалните температури за сезона, настроението
ни е свежо, слънчево и лятно. Обичам морските ястия, но честно казано заради тежката им
миризма отделяща се по време на готвене по рядко си ги приготвям. В тази
рецепта съм ползвала пипала от гигантски калмари, които може да намерите в
рибните магазини или на щандовете за прясна риба в по големите хипермаркети. . За начина на приготвянето им се доверих на рецепта
от блога на Пепа Стоева – ''Храна на мойте канибали'', която може да видите ТУК с малки промени :)
За
да станат крехки, и те също като октопода трябва да се сварят предварително.
Добре е да знаете, че по време на варенето, миризмата им става доста силна и
тежка, но в последствие на кулинарната обработка ароматът им се оправя.
Задължително трябва да са пресни, гответе ги в деня, в който ги купите, не ги замразявайте и не оставяйте за другия ден. Пипалата стават наистина страхотно крехки, супер свежи и апетитни, опитайте.
Задължително трябва да са пресни, гответе ги в деня, в който ги купите, не ги замразявайте и не оставяйте за другия ден. Пипалата стават наистина страхотно крехки, супер свежи и апетитни, опитайте.
Продукти: за 2 порции
· пипала
от калмари - 1 бр гигантски
· черен
пипер - 3 бр. зърна
· дафинов
лист - 1 бр.
· лук
- 1 глава малка
· За соса
· масло
- 2 с.л.
· зехтин
- 1 с.л.
· чесън
- 3 скилидки
· вино
- 150 мл
· лимони
- 1 бр.
· сол
· черен
пипер
Начин на приготвяне:
Сложете
пипалата в тенджера, покрийте с вода, сложете зърна черен пипер, дафинов лист и
глава лук и оставете да кипнат. След като заври водата е хубаво да ги
наблюдавате, в зависимост от големината на пипалата те стават гортови за
различно време. Моите бяха доста дебели и големи и се свариха за 40 минути, правила съм пипала, които бяха готови за 20 минути. Затова от време на време е добре да ги бодете с вилица в най дебелата им част, ако тя влиза свободно значи са готови.
Внимавайте да не ги преварите, ако изпуснете момента ще е фатално, защото при преваряване те се стягат и стават жилави. Ако изпуснете времето ще трябва да ги варите поне час и половина.
Когато станат готови се изваждат, отцеждат и под течаща вода се измиват от мастилото. Загрейте скара или плоча и поставете пипалата да се запекат за минута-две.
Почистете и накълцайте чесъна. Загрейте маслото и зехтина в тиган, сложете чесъна и запържете за кратко. Сипете виното, разбъркайте, подправете със сол и пипер, изцедете сока на половин лимон и гответе минутка докато алкохолът се поизпари.
Когато течността намалее и сосът започне да се сгъстява нарежете пипалата и ги пуснете в тигана. Разбъркайте и веднага махнете от котлона. Поднесете с парчета лимон с копър или магданоз.