понеделник, 9 юли 2018 г.

Апетитна мусака в тенджера


апетитна мусака

Мусаката е класика в нашата кухня, почти във всеки дом се приготвя няколко пъти в месеца, за това ще ви дам идея как да разчупите класиката и бързо, лесно и много удобно да си я приготвите. Тази мусака не се пече и не се залива, по скоро е с вкус на мусака и с вид на яхния, а вкуса не е за изпускане. Любителите на домашната храна със сигурност ще я оценят подобаващо.  Опитайте и споделете!

Продукти: за 6 порции

Кайма – 500 г телешка
Картофи – 500 г
Моркови – 120 г
Чушки червени – 1 бр
Домати – 600 г консерва
Захар – 1 с.л
Сол – 1 ч.л
Риган – 1 ч.л
Кимион – 2 щипки
Лук – 1 глава
Червен пипер – 1 ч.л
Лют пипер – 1 к.л
Босилек – 1 ч.л
Сол
Черен пипер
Зехтин – 3 сл
Чесън – 1 скилидка
Дафинов лист – 1 бр
Бульон – 200 мл телешки
Магданоз – няколко стръка

Начин на приготвяне:

Почистете зеленчуците, картофите и моркова нарежете на кубчета, лука и чесъна на дребно, а чушката на парчета.
Загрейте зехтина в по-голяма тенджера на силен котлон, сложете лука и запържете до омекване, след което накъсайте каймата и я добавете. Разбъркайте и с помощта на шпатула раздробете парчетата кайма.
Запържете до златист цвят на каймата.
Намалете котлона на средна температура, добавете картофите и морковите, гответе 5 мин, накрая добавете чесъна и чушката, разбъркайте, запържете за минута и сипете доматите.
Посолете и подправете на вкус с подправките и лъжичка захар, лютия пипер е по желание за по пикантен вкус.
Сипете бульона и оставете под капак за 30мин  да поври до готовност и намаляване на течността. Междувременно разбърквайте за да не захване на дъното.
Накрая махнете дафиновия лист, поръсете със свеж магданоз и поднесете.


мусака без заливка

мусака в тенджера