Днес съм приготвила тази неустоима вкусотия от традиционната българска кухня, която съм сигурна, че всеки е опитвал. С тази рецепта няма да откривам Америка, знам че всички си имат своя начин за приготвяне на сирене по шопски, не претендирам за оригиналност, просто аз така я харесвам и така я приготвям от много години. Виждала съм и съм опитвала всякакви варианти, с чушки, с лук, някъде слагат чесън или специална тайна шопска подправка, но със сигурност сиренето и доматите присъстват във всяка рецепта. Ястието се е превърнало във важна част от кулинарното наследство на България и неговата трайна популярност е доказателство за простите, но уникални вкусове, които са го превърнали в обичано ястие от поколения! За всички, които никога не са опитвали и готвили сирене по шопски, съм подготвила и видео, което може да видите малко по надолу. Опитайте, гарантирам че ще я добавите в графа "любими"!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря
Продукти: за 2 бр гювечета
домати - 2 бр
сирене - 200 г
чушка червена - 1 бр
чушка зелена - 1 бр
чушка люта - 2 бр
масло - 50 г + за намазване
чубрица - по вкус
яйца - 2 бр
сол - ако е необходимо
червен пипер - 2 щипки
магданоз - няколко стръка
Вижте как приготвям тази рецепта във видеото 👇
Начин на приготвяне:
За тази рецепта ще ви трябват глинени съдове - гювечета, може да го направите и в един по-голям гювеч.
Вземете малко меко масло и намажете вътрешността на гювечетата.
Нарежете доматите и чушките на колелца, лютата оставете цяла, а сиренето на парчета.
Започнете да редите в съдовете продуктите като започнете с няколко колелца домати, поръсете с малко чубрица, сложете парченца зелена и червена чушка, покрийте със сирене, отново поръсете с чубрица и завършете с домати. Добвете лютата чушка, като за предпочитане е да я цепнете преди това. Следва пак чубрица и накрая на места поставете парченца масло.
Така процедирайте с всички.
Сложете капачетата и печете във фурна на 180C за 20 минути.
Извадете ги и във всяко чукнете по едно яйце и поръсете със щипка червен пипер.
Върнете във фурната и печете още 10 минути до готовност на яйцата.
Поднесете топли гювечета сирене по шопски поръсени със свеж магданоз.
Да ви е вкусно!
Препоръчвам ви да опитате и тези топ рецепти за Банички в гювечета или Гювечета със свински хапки !