Пикантни кюфтета
Продукти:
- свинско месо - 400 г врат
- телешко месо - 300 г за готвене
- магданоз - няколко стръка
Представям ви изключително сочни кюфтета, които освен че са много
вкусни, леко пикантни, се приготвят и много лесно. За целта е добре сами да си
направите каймата. Изберете прясно крехко месо, за предпочитане свинско и
телешко. Ако ползвате само свинско, кюфтетата ще се получат някак гумени и не
толкова сочни, затова вземете и малко телешко.
Нарежете месото на парчета и смелете в месомелачка. Може да използвате и
кухненски робот, а ако и с това не разполагате, помолете месаря в магазина да
смеля месото, което сте си избрали.
Начин на приготвяне:
Сложете мляното месо в купа, добавете яйцето, подправките, наситнен магданоз,
галетата и ракията. Алкохола в каймата спомага месото да поема по-малко мазнина
и е особено подходящ, ако ще ги пържите. Омесете каймата хубаво с ръце,
намачкайте добре месото така че подправките да овкусят каймата.
Покрийте каймата с домакинско фолио и сложете в хладилник за два часа. По съвет
на читател добавих лука преди печене на кюфтетата. Нарежете пресен зелен лук на
ситно, извадете каймата и го добавете, омесете отново. За да се получат добре
оформени кюфтета използвам метода с капачката.
Необходима ви е винтова капачка от буркан 600-700 мл. Намокрете капачката и я
обърнете с вътрешната ѝ страна да сочи към вас. Вземете около 80 г от каймата и
я сложете в капачката. С ръка натиснете и разпределете каймата така че да я
запълни.
Изравнете отгоре хубаво и обърнете капачката, разтресете я леко и готовото
кюфте ще излезе. Това е лесен начин за формоване на кюфтета, получават се
кюфтета с еднаква форма и размер. Така направете всички, но преди всяко кюфте
мокрете капачката, за да излизат по-лесно. Така оформените кюфтета изпечете от
двете страни на оребрен тиган, скара или изпържете с малко мазнина.
Сервирайте със зелена салата или пържени картофки.