Тази вкусотия е адаптирана от предаване и рецепта на Рудолф Ван Веен от 24Kitchen. Предаването се казваше "Лесни рецепти" и там с още няколко готвача показваха лесни и достъпни изкушения, които не изискват кой знае какви умения и дори любители готвачи биха се справили чудесно. Приготвяла съм ястието по оригиналната рецепта, но след това реших да променя някои неща и смятам, че в този и вариант е по-вкусно. Подправките са на вкус, добавете толкова, колкото прецените. Лукът в оригиналната рецепта е червен, ако имате, ползвайте такъв. Опитайте, много е вкусно и ароматно, точно като кюфтета с доматен сос, но малко по различни 😀
Абонирайте
се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където
може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни
условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните
мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на
блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
кайма - 500 г смес
чушки - 1 бр. червена малка
грах - 100 г консерва
лук - 4 глави кромид
галета - 100 г
хляб - 1 филия
прясно мляко - 100 мл
чубрица
кимион
яйца - 1 бр.
черен пипер
сол
магданоз - половин връзка
бульон - 1 ч.ч. зеленчуков
домати - 500 г консерва
босилек - 1 щипа сух
захар - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л. пушен
зехтин - 3 с.л.
Начин на приготвяне:
Накиснете филията хляб в прясното мляко. Обелете и нарежете лука и чушката на дребно.
Сложете в купа каймата, яйцето, грахта, чушката и две лъжици от нарязания лук. Изстискайте хляба и го добавете в купата с черен пипер, сол, чубрица, кимион и половината магданоз.
Размесете каймата добре, оформете малки кюфтенца и ги оваляйте в галетата.Загрейте зехтина в тиган и сложете кюфтетата да се запържат до златисто от всички страни, добавете останалия лук, запържете за кратко и сложете лъжичка червен пипер. Сипете доматите и бульона, сложете малко захар, сол на вкус и разбъркайте.
Захлупете с капак и оставете кюфтенцата, да се задушават на средна температура за 20-25 мин, като периодично разбърквайте. Пет минути преди края на готвенето подправете ястието с черен пипер и щипка сушен босилек
Накрая поръсете с нарязан на ситно магданоз и поднесете.