петък, 22 януари 2016 г.

Пиле по ловджийски (Chicken Cacciatore)


         Една безкрайно вкусна яхния, която приготвих по италианска рецепта за Пиле Качаторе, което в превод означава Пиле по ловджийски. В различните части на Италия това ястие се приготвя с различни продукти, но неизменните са пиле, домати, лук и чесън. В някои региони заменят червеното вино с бяло, слагат маслини и каперси, но както и да бъде приготвено, то е неустоимо вкусно. Интересното тук е че тази рецепта не се различава много от нашенското си пиле по ловджийски, опитайте и ще се уверите колко е вкусна и ароматна :) 

Необходими продукти:
3 пилешки бутчета
3 с.л. зехтин
3 с.л. брашно
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
1 червена капия
1 морков
150 г мариновани гъби
600 г домати консерва
1 щипка захар
150 мл червено вино
60 мл пилешки бульон
2 стръка розмарин
1 ч.л. суха целина
черен пипер и сол на вкус
1 чили чушле (може да се пропусне)
1 ч.л. сух босилек
магданоз – няколко стръка
Начин на приготвяне:

Пилето се разделя на горно и долно бутче, овкусява се със сол и черен пипер и всяко парче се овалва в брашно. Зеленчуците се почистват и нарязват – лукът на полумесеци, чесънът и чилито на ситно, а капията и морковът на парчета. Гъбите се оставят цели, ако използвате пресни и са по големи ги разрежете на половинки. В дълбока тенджера или тиган се загрява зехтинът и се поставят парчетата пиле да се пържат до златисто. Изваждат се в чиния и в същата останала мазнина се слага лукът и чесънът, запържват се за кратко, след което се добавят капията, морковът и гъбите. Всичко се размесва и се пържи около 5 мин. Добавя се виното, разбърква се отново и се оставя, докато се изпари алкохолът за още 5 минути, след което се добавят пилешкият бульон, доматите и щипка захар. Овкусява се с подправките и отгоре се нареждат запържените пилешки парчета. Захлупва се, котлонът се намаля на средна температура и се оставя да къкри около 30 мин., докато течността се поизпари. Поднася се с магданоз, листенца босилек или розмарин.