Когато в кухнята ухае на свинско с кисело зеле, времето сякаш спира. Това е вкусът на зимата, на семейните събирания и на уютните вечери с домашно изпечен топъл хляб и чаша червено вино. Днешната рецепта е класика — приготвена в глинен гювеч, както са го правили нашите баби, за да се запази ароматът и соковете на всяко парче месо и зеле. Нищо не може да се сравни с тази комбинация от кисел и опушен вкус, който просто казва: „Добре дошла, зима!“
✨ За рецептата накратко
- Порции: 6
- Време за приготвяне: 10 минути
- Време за готвене: 3 часа
- Общо време: 3 часа и 10 минути
- Ниво на трудност: лесно
🥚 Продукти
- 1 кисела зелка (около 1.4 кг)
- Свинско месо – 800 г (врат или плешка)
- Паприкована сланина – 50 г
- Зелев сок – 300 мл ( зелевата чорба)
- Олио – 150 мл
Подправки:
- 4 зърна бахар
- Черен пипер
- Червен пипер
- Кимион
- Дафинов лист
- Вегета или домашна зеленчукова подправка
🍳 Начин на приготвяне
- Нарежи киселото зеле и свинското месо на едри парчета.
- В глинен гювеч или дълбок глинен съд подреди на пластове месото и зелето.
- Добави подправките, бахара и олиото.
- Нарежи паприкованата сланина на тънки парченца и ги разпредели отгоре.
- Залей всичко със зелевата чорба.
- Захлупи гювеча и го сложи в студена фурна. Пуснете на 180°C за 30 минути
- След това печи на 160°C около 2 часа
- Махни внимателно капака и дозапечи още 30 минути, докато ястието придобие апетитна златиста коричка.
💬 Малки тайни от кухнята
- За по-пикантен вкус добави малко люта чушка или пушен червен пипер.
- Можеш да обогатиш вкуса с няколко сушени сливи или малко ориз.
- Поднеси с топъл домашен хляб и чаша червено вино — вкусът е ненадминат!
🕯️ Вкусни моменти
Свинското с кисело зеле не е просто ястие — то е символ на българската зима. Тази рецепта съчетава всичко, което обичаме: домашен уют, традиция и наситен вкус. Опитай я, усети аромата, сподели с любимите си хора и си подари една порция топлина в студените дни!
Да ви е вкусно! 🧡




