Стафидите са малки сладки
сушени гроздови плодчета,които може да се консумират както сурови,така и
вложени в различни десерти,сладкиши,салати и основни ястия. Често се
комбинират с овесени ядки и мюсли и са много вкусни.
Днес ви предлагам рецепта за
сладкиш със стафиди и течен шоколад,който се топи в устата.
Продукти-за 8порции
· яйца - 4 бр.
· брашно - 320 г
· захар - 200 г
· бакпулвер - 15 г
· олио - 50 мл
· кисело мляко - 150 г
· вода - 120 мл топла
· ванилия - 1 бр.
· стафиди - 50 г
· лайм - 1 бр.
· течен шоколад - 150 г
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до кремообразна смес, добавя се
олиото и киселото мляко. Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията и се
добавят към яйчената смес, като се редуват с топлата вода.
Настъргва се кората на един лайм и се добавя малко от сока му. Всичко се разбърква с дървена лъжица до хомогенна смес. Накрая се добавят и стафидите и отново се разбърква.
Тортена форма с падащ борд се подмазва с малко олио и се набрашнява.
Настъргва се кората на един лайм и се добавя малко от сока му. Всичко се разбърква с дървена лъжица до хомогенна смес. Накрая се добавят и стафидите и отново се разбърква.
Тортена форма с падащ борд се подмазва с малко олио и се набрашнява.
Сместа се сипва във формата и отгоре на места се слага от течния
шоколад, без да се разбърква.
Сладкиша се пече на 180 градуса до суха клечка за около 45 мин.