петък, 16 декември 2016 г.

Сладкиш със стафиди и течен шоколад



Стафидите са малки сладки сушени гроздови плодчета,които може да се консумират както сурови,така и вложени в различни десерти,сладкиши,салати  и основни ястия. Често се комбинират с овесени ядки и мюсли и са много вкусни.
Днес ви предлагам рецепта за сладкиш със стафиди и течен шоколад,който се топи в устата.

Продукти-за 8порции
·  яйца - 4 бр.
·  брашно - 320 г
·  захар - 200 г
·  бакпулвер - 15 г
·  олио - 50 мл
·  кисело мляко - 150 г
·  вода - 120 мл топла
·  ванилия - 1 бр.
·  стафиди - 50 г
·  лайм - 1 бр.
·  течен шоколад - 150 г

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до кремообразна смес, добавя се олиото и киселото мляко. Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията и се добавят  към яйчената смес, като се редуват с топлата вода.
Настъргва се кората на един лайм и се добавя малко от сока му. Всичко се разбърква с дървена лъжица до хомогенна смес. Накрая се добавят и  стафидите и отново се разбърква.
Тортена форма  с падащ борд се подмазва с малко олио и се набрашнява.
Сместа се сипва във формата и отгоре на места се слага от течния шоколад, без да се разбърква.
Сладкиша се пече на 180 градуса до суха клечка за около 45 мин.

Оставя се да се охлади и по желание се поръсва с пудра захар и настъргана кора от лайм