Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
понеделник, 12 декември 2016 г.
Кексови скалички
Обичам много и често приготвям скалички, защото в днешно
време все по рядко се срещат в сладкарниците и магазините, а и съвсем не са като
от едно време..Няма да претендирам, че и моята рецепта е като от онова време, но
ви гарантирам че ще ви върне прекрасни детски спомени. Много сладки, мекички, ароматни и са чудесна идея да използвате останал ви кекс или сладкиш..просто са неустоими :)
Продукти: за 8порции:
·кекс - 400 г обикновен готов ·бисквити - 200 г чаени какао ·какао - 40 г ·сладко от ягоди - 250 г ·орехи - 50 г смлени ·коняк - 1 с.л ·масло - 200 г разтопено ·прясно мляко - 3 с.л ·за шоколадовия ганаш ·шоколад - 100 г млечен ·сметана - 100 мл течна сладкарска
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на пясък.
Кекса натрошете на дребни трохи, може да използвате готов кекс, купен от
магазина, или да си го приготвите вие по стандартна рецепта за обикновен кекс.
Сложете в купа натрошените бисквити и кекса, добавете какаото, коняка, сладкото
и орехите.
Разтопете маслото и го сложете в купата, сипете прясното мляко и с ръце буквално
намачкайте много добре сместа, така че да се разбъркат всички съставки и да се
смесят с течните. Трябва да се получи хомогенна лепнеща мокра смес. Ако
усетите, че сместа ви е суха, долейте още малко мляко, докато се овлажни
изцяло.
Покрийте купата с фолио и поставете в хладилника да се охлади и маслото да
стегне за 30 минути, така по-лесно ще оформите скаличките.
Намокряйте ръцете си леко преди оформянето, за да не лепне тестото по тях.
След като сместа се стегне, оформете скалички с ръце, като взимате по малко от
сместа, правите на топче и после леко изтегляте в единия край, така че да се
получи форма на скала.
Постарайте се да са приблизително еднакви на големина. Готовите скалички
подредете изправени в чиния с разстояние една от друга и сложете отново в
хладилника за 30 минути да стегнат.
Направете си шоколадовия ганаш, като сложите сметаната на котлона и преди да
заври, я махнете, сложете начупения шоколад в нея, оставете го за няколко
секунди в горещата сметана и след това разбъркайте до разтапяне и получаване на
хомогенна шоколадова смес.
Извадете скаличките и с помощта на лъжица полейте всяка с шоколадовия ганаш.
Приберете в хладилник да се охладят.