Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
понеделник, 12 март 2018 г.
Неустоима крем пита
Всеки
път, когато реша да направя десерт си мисля за нещо шоколадово. Вероятно защото
обичам шоколад и десертите ги свързвам с нещо шоколадово и наистина сладко. Да,
обаче, в моето семейство не са шокоамниаци и те все искат десерт с крем.
Днес ще ви представя рецепта за неустоим десерт с много крем, който се харесва
от малки и големи. Продукти: за 8порции
За блатовете: Бутер тесто – 600 г За крема: Прясно мляко – 1 и ½ л Захар – 1 ч.ч Ванилия – 2бр Пудинг – 2 бр ванилия Нишесте – 150 г царевично Масло – 120 г За поръсване Пудра захар Начин на приготвяне:
Чаената чаша е с
вместимост 240мл, тавата е с размери: 32/20/7, за по добър резултат по
възможност използвайте тавичка с дължина 25-27см. и по-малка ширина, по този
начин пласта от крем ще е по висок.
Направете крема като в
тенджерка сложите 1л от млякото заедно със захарта. Поставете на котлона и
загрейте до кипване. В купа сипете останалото
мляко и разтворете двата пудинга и нишестето в него. Разбъркайте до получаване на
еднородна смес подобно на кашичка. Когато млякото кипне бавно
на тънка струя изсипете сместа и разбърквайте непрекъснато до сгъстяване и
получаване на гъст гладък крем. Махнете от котлона, нарежете маслото на парчета
и го добавете към горещия крем заедно с ванилията. Разбъркайте до разтопяване
на маслото. Покрийте крема с фолио и оставете да се охлади. Подгответе блатовете като
разточите леко бутер тестото. Разрежете го на две еднакви части, като може да
подложите тавичката, и да разрежете по очертанията и. Ако ползвате по малка
тавичка, намалете и количеството бутер тесто на 400 г Сложете хартия за печене
върху решетката на скарата. Вземете вилица и направете няколко бода с нея върху
едната половина от тестото, така че при печене да не се издуе много (моето и
надупчено се наду). Прехвърлете го върху скарата. Другата половина разрежете по
дължина на половина, след което разрежете на приблизително еднакви парчета.
Направете на всяко парче пак няколко бода с вилицата и ги поставете върху
хартията на металната скара до цялото парче тесто. Загрейте фурната на
200градуса и печете тестото за около 12мин до златисто. Извадете и оставете да
се охладят. Вземете тавичката и
сложете цялото парче бутер тесто, отгоре изсипете целия крем и изравнете. Най –
отгоре подредете разрязаните парчетата тесто, като леко ги натиснете в крема.
Оставете крем питата да се охлади и приберете в хладилник за минимум 6 часа за
да може да стегне. Накрая поръсете с пудра
захар и разрежете.