Дюлята
страхотно се комбинира с месо, разкошна е за сладкиши, сладко и освен това е
изключително полезна. Лично аз този плод не мога да го ям суров,
някак ми е сух и сипкав, но пък сготвен е чудесен.
Имах
повечко дюли и реших да опитам да ги вложа в сладкиш. Няма да ви казвам, колко
вкусен и ароматен се получи, оставям на вас да опитате J
Продукти:
за 8порции
Яйца – 3 бр
Брашно – 225 г
Захар – 180 г
Заквасена сметана – 120 г
Портокалов сок – 60 мл
Масло – 100 г краве
Ванилия – 1 бр
Какао – 1 ч.л
Бакпулвер – 15 г
Дюли – 2 бр
Мед – 3 с.л
Всички продукти да са със стайна температура.
Брашното се пресява, захарта по възможност да е финна, портокаловия сок да е
прясно изцеден.
Сложете в купа маслото и захарта, разбийте с
миксер до побеляване на сместа.
Добавете яйцата едно по едно при непрекъснато
бъркане до получаване на пухкава консистенция. Сложете сметаната, разбийте и
след като я поеме добавете бакпулвера и започнете да сипвате от брашното,
накрая сложете ванилията и портокаловия сок. Сместа трябва да се получи гъста и
еднородна, без брашнени бучки.
Отделете в една чаена чаша от получената
кексова смес, към нея добавете какаото и разбъркайте.
Пригответе си кръгла форма или тавичка с
диаметър 22-24 см.
Поставете хартия за печене и изсипете сместа
от купата.
Върху тази смес сипете на различни места от
какаовата смес. С клечка направете въртеливи движения така че леко да я
разнесете и да се смеси с основната смес.
Почистете дюлите, махнете семките и нарежете
на тънки парчета. Подредете ги върху сместа и поръсете върху всяко парче малко
от меда.
Печете във фурна с вентилатор на 170 градуса
за 35-40 мин до суха клечка.
Извадете и оставете да се охлади.
Сладкиша може да приготвите с круши, ябълки
дори тиква, като за целта тиквата ще трябва да я обработите термично преди да я
поставите върху кексовата смес.
По желание след охлаждане поръсете с пудра
захар.