Класическа рецепта за боб чорба, така както аз я харесвам и приготвям. Мъжете вкъщи не са фенове на безмесните ястия за това поднесох техните порции със запечени на грил тиган наденички. Фасула може да сварите в тенджера под налягане, но внимавайте с времето на варене, в този случай е възможно зърната да се преварят. Да ви е вкусно!
Продукти:
боб - 500 г
|
моркови - 1 бр голям
|
домати - 1 бр голям
|
чушки - 1 бр червена
|
чушки - 1 бр суха
|
зехтин - 50 мл или олио
|
червен пипер - 1 ч.л.
|
брашно - 1 с.л.
|
джоджен - пресен
|
черен пипер
|
сол
|
захар - 1ч.л
|
лют пипер - по желание
|
магданоз
|
чубрица - 1 ч.л.
|
лук - 1 глава кромид
|
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и накиснете боба
от предната вечер. На сутринта, когато вече е набъбнал, отцедете, изплакнете и го
сложете в тенджера с вода и лъжичка захар, така ще уври по бързо. Оставете да
кипне и махнете от котлона. Изцедете водата, изплакнете и сложете отново в
тенджерата с вода и оставете да ври на средна температура.
Нарежете лука, чушката, домата и моркова на дребно, сложете ги в тиган със зехтина и запържете за кратко. Измийте една сушена чушка и я начупете при боба и добавете пържените зеленчуци. Сложете капак и оставете да ври до готовност на боба.
Вземете едно бурканче с винтова капачка, сложете в него червения пипер, лют пипер и брашното, сипете малко студена вода, затворете капачката и разтресете бурканчето.Така брашното и пиперът ще се разтворят и няма да станат на бучки.
Изсипете получената смес в боба, подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и оставете десетина минути.
Накрая поръсете с пресен джоджен и магданоз.
Нарежете лука, чушката, домата и моркова на дребно, сложете ги в тиган със зехтина и запържете за кратко. Измийте една сушена чушка и я начупете при боба и добавете пържените зеленчуци. Сложете капак и оставете да ври до готовност на боба.
Вземете едно бурканче с винтова капачка, сложете в него червения пипер, лют пипер и брашното, сипете малко студена вода, затворете капачката и разтресете бурканчето.Така брашното и пиперът ще се разтворят и няма да станат на бучки.
Изсипете получената смес в боба, подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и оставете десетина минути.
Накрая поръсете с пресен джоджен и магданоз.
По желание може да направите
чорбата с месо или колбас.