четвъртък, 23 август 2018 г.

Гювечета със свински хапки





Продукти: за 3 гювечета

  • свинско месо - 450-500 г врат или гърди
  • тиквички - 1 бр. среден размер
  • картофи - 3 бр. малки
  • моркови - 1 бр. голям
  • червен лук - 1 глава
  • зехтин - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • мащерка
  • кимион
  • яйца - 3 бр.
  • червено вино - 150 мл
  • бульон - 150 мл зеленчуков

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на тънки и малки, приблизително еднакви хапки. Може да използвате всякакъв вид свинско месо, но аз препоръчвам от врат, гърди или бекон, защото е по-сочно. Ако ползвате контрафиле, бут или плешка сложете малко повечко мазнина, за да не е прекалено сухо.

Почистете и нарежете зеленчуците. Лука нарежете на полумесеци, картофите на по дребни парчета а моркова и тиквичката на кръгчета.

Сложете във всяко гювече по една лъжица зехтин. Разпределете във всяко от зеленчуците, върху тях сложете по около 150 г от месото.

Поръсете с подправки по избор, аз сложих по една щипка мащерка, кимион, пипер и сол във всяко гювече.

Измерете по 50 мл вино и същото количество бульон и сипете в купичките. Разбъркайте леко, така че съставките да се овкусят. Сложете във фурната и печете гювечетата на 180 градуса за около час.

Ако забележите, че започват да прегарят отгоре, сложете един лист алуминиево фолио, колкото да ги покриете.

Рязането на зеленчуците и месото е добре да бъде с еднаква форма, да няма парчета по дебели от другите, за да може да се изпекат равномерно за едно и също време.

Накрая на печенето извадете купичките и чукнете по едно яйце във всяко гювече. Върнете ги във фурната и допечете за около 5 мин до готовност на яйцето. За любителите на лютото може да сложите по една люта чушка за разкош :)