Тази рецепта ще ви се стори доста
нелепа, но уверявам ви заслужава си да я споделя. Наличието на хляб в продуктите
е мое хрумване, след като един ден по телефона ми звъннаха приятели, които
идвали към нас на гости. Отдавна не се бяхме събирали и ми се искаше да направя
нещо с което да ги почерпя, все пак нямаше да ми бъде удобно да седнем на
празна маса. Нямах и много време за ходене до магазина, затова реших да направя
сладкиш. Имах малко плодове, яйца, захар и много малко брашно. Сладкишът
трябваше да е с прилични размери така че да имам поне 6 парчета, а продуктите
ми бяха прекалено малко, за да стане гоооляяямм сладкиш J Поогледах се и видях хляба, казах си, какво пък.. ще сложа хляб.
Забърках сместа на бързо, сложих го да се пече и се надявах на чудо. Искам да
ви кажа че и за мен беше голяма изненада като извадих готовия сладкиш от
фурната. Получи се жесток, не мога да ви изразя изумлението си от страхотния
резултат. Страхотно мек, пухкав, ароматен и сочен сладкиш, който очарова
гостите ми. Това беше преди години, но от тогава съм го приготвяла още няколко
пъти с различни плодове и винаги е перфектен. Ще се радвам да опитате и
споделите J
Необходими продукти:
· какао |
- 4 с.л. |
· нектарини |
- 4 бр. (плод по избор) |
·прясно мляко |
- 120 мл топло |
· бакпулвер |
- 15 г |
· ванилия |
- 1 бр. |
· сол |
- 1 щипка |
· брашно |
- 150 г |
· кафе |
- 1бр. разтворимо |
· олио | - 50 мл |
· захар |
- 150 г |
· яйца |
- 2 бр. |
· хляб |
- 6 филии бял |
Начин на приготвяне:
Вземете филиите хляб и им махнете
корите. Трябва ви само средата, натрошете я и я сложете в купа.
Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото и сипете тази смес в купата с хляба.
Разтворете кафето в 50 мл гореща вода и го добавете на тънка струйка, докато разбивате с миксер хлебната смес.
Добавете млякото, ванилия и разбъркайте.
Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото и сипете тази смес в купата с хляба.
Разтворете кафето в 50 мл гореща вода и го добавете на тънка струйка, докато разбивате с миксер хлебната смес.
Добавете млякото, ванилия и разбъркайте.
Брашното, какаото, солта и бакпулвера пресейте и
добавете към основната смес.
Разбъркайте този път не с миксер, а с дървена шпатула до пълното поемане на сухите съставки. Тестото трябва да е с консистенция на гъста каша, ако вашето е по-воднисто, добавете още малко брашно.
Нарежете нектарините на дребни парчета и ги поръсете с малко брашно, така няма да пуснат много течност и тестото няма да ви се получи клисаво. Може да използвате плодове каквито имате или желаете.
Сложете хартия за печене на дъното на тортена форма с диаметър не повече от 26см и изсипете получената кексова смес. Отгоре наредете парчетата нектарини, без да ги натискате в сместа, целта е при печенето част от тях да се задържат на повърхността на сладкиша.
Печете на 170 градуса до суха клечка около 50 мин.
Разбъркайте този път не с миксер, а с дървена шпатула до пълното поемане на сухите съставки. Тестото трябва да е с консистенция на гъста каша, ако вашето е по-воднисто, добавете още малко брашно.
Нарежете нектарините на дребни парчета и ги поръсете с малко брашно, така няма да пуснат много течност и тестото няма да ви се получи клисаво. Може да използвате плодове каквито имате или желаете.
Сложете хартия за печене на дъното на тортена форма с диаметър не повече от 26см и изсипете получената кексова смес. Отгоре наредете парчетата нектарини, без да ги натискате в сместа, целта е при печенето част от тях да се задържат на повърхността на сладкиша.
Печете на 170 градуса до суха клечка около 50 мин.
Извадете готовия сладкиш, махнете от формата и
оставете върху решетка да се охлади. Отгоре по желание поръсете с пудра захар.