четвъртък, 15 август 2024 г.

Торта Тирамису

 

Торта Тирамису

Честит рожден ден на мен! 🎂🍰🍹Днес е моят ден рожден и искам макар и виртуално да почерпя с тази толкова вкусна торта тип Тирамису. Днес е и Успение на Пресвета Богородица, желая ви много здраве, щастие и топлина, мили приятели! Нека Господ и Богородица ни пазят и закрилят! Тирамисуто е популярен, класически италиански десерт, който е любим на мен и семейството ми. Рецепта приготвих по идея от интернет, не претендирам да е по оригинална рецепта, хареса ми, опитах я и само нея правя. Със сигурност ще има хора, които ще кажат че така не се прави тирамису, но да ви кажа, тази рецепта харесвам аз и който има желание нека пробва. Тирамисуто се получава феноменално вкусно, не мога да ви опиша с думи колко е сладко, кремаво, ароматно и уникално. Приготвя се супер лесно, така че смело опитайте, гарантирам рецептата е супер яка! В рецептата съм ползвала алкохол, ако го консумират деца, естествено го пропуснете, може да сложите вместо алкохол - малко бадемова есенция. Амарето Маркати използвах, което купих за около 14лв и е идеален за десерти,  може да го замените с друг ликьор, марсала или коняк. Правих тирамисуто в обикновенна емайлирана тава с размер 32х22, може да ползвате форма за торта.

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Продукти: 

бишкоти - около 300 г
еспресо - 200 мл силно кафе
амарето - 50 мл
маскарпоне - 500 г
жълтъци - 5 бр.

белтъци - 5 бр.
захар - 1 ч.ч + 2 с.л
ванилия - 2 пакетчета
сметана - 500 мл течна сладкарска
сол - 1 щипка
какао - за поръсване

Начин на приготвяне:

Направете кафето, сложете го в широка купа и към него прибавете Амарето, разбъркайте.


Сложете на котлона тенджерка с вода, оставете да кипне и върху нея поставете стъклена купа, която не трябва да опира във водата. Сложете в купата жълтъците, ванилия и захарта и с тел разбивайте в продължение на 10 минути до получаване на кремообразна смес. Махнете от котлона, оставете да се охлади.


Разбийте белтъците със щипка сол, като по време на разбиването добавите постепенно две супени лъжици захар до получаване на твърд сняг.

Прехвърлете ги в купа и измийте купата на миксера, подсушете и сложете течната сметана, включете миксера на силни обороти и разбийте сметаната до кремообразно.

Към охладения жълтъчен крем добавете маскарпонето и внимателно с дървена шпатула разбъркайте, поставете и сметаната, отново в една посока бъркайте до пълното ѝ поемане. Накрая добавете на части и разбитите белтъци, като отново внимателно бъркате, като захванете сместа от средата на купата и бъркате към стените ѝ, трябва да получите въздушен пухкав крем.

Започнете реденето на тортата, като вземете правоъгълна тавичка и в нея наредите ред бишкоти, които предварително потапяте в кафето, отгоре ги покривате с част от крема, следват пак бишкоти, напоени с кафе и пак крем и така до края, като завършите само с крем.

Вземете ситна цедка и сложете какаото - около 2 с.л.

Поръсете с него по цялата повърхност на вашето тирамису и оставете в хладилник да се охлади и стегне няколко часа.