понеделник, 13 януари 2025 г.

Сиропирана баница с ябълки (с Видео)

Сиропирана баница с ябълки (Видео)

Тази рецепта бях планувала да пусна в блога още миналия месец, преди нова година, но имах страшно много работа и остана за новата година. Страхотна вкусотия, вкъщи я харесаха много. Щом е сиропирано, няма как да не е сладко. Чудесни малки банички, баклавички или щруделчета се получиха. Както и да им казваме са разкошни! Хрупкави отвън и меки, сочни и сладки отвътре. Ползвах от одринските кори, мислех че няма да се получат добре, защото са по-плътни, но имах от тях и реших да опитам. Изненадващо се получиха страхотни, дори идеални! Опитайте и споделете с близки и приятели! За удобство и улеснение след необходимите продукти може да видите и видеото към рецептата.

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Необходими продукти: за 5бр фитила 

кори за баница - м/у 5 и 10 бр зависи от дебелината 
ябълки - 5 бр червени
грис - 80 г
орехи - 6 с.л. смлени
канела - 1 ч.л.
захар - 100 г
масло - 150 г
за сиропа:
вода - 800 мл.
захар - 600 г
лимон - 1/2 бр сок

Как приготвям рецептата може да видите във видеото тук 👇👇👇

Начин на приготвяне:

Пригответе сиропа като в тенджерка сложите водата, захарта и сока на половин лимон. Варете на котлона до получаване на гъст захарен сироп, при мен отне около 15мин след завиране. Отделете настрани и оставете да се охлади. При сиропираните десерти винаги едното трябва да е студено - студен сироп върху топла баница или обратното. Правила съм и двата случая и за мен няма разлика. Предпочитам първо да направя сиропа, за да изстива докато баницата се пече.

Почистете и настържете ябълките, сложете ги в купа и добавете към тях грис, захарта, орехи и канела. Слагам грис, защото поема течноста от ябълките и няма опасност баничките да станат клисави. Разбъркайте всичко до получване на еднородна смес. 

Разтопете маслото в микровълнова или на водна ваня. С малка част от него намажете дъното и стените на тавата, в която ще печете.

Вземете една кора и я намжете с масло. Ако ползвате тънки кори вземете две, като между тях намазвате с масло.
По дължина на кората сложете от ябълковата плънка на фитил и завийте на руло. Така направете всички до изчерпване на плънката, при мен станаха 5 бр дълги рула.

Поставете рулата в тавата, намажете обилно с масло, разрежете по средата, след това всяка половина пак през средата, така че да се получат по 4 броя банички от всяко руло.

Печете на 180C за около 20-25мин до получаване на златист загар.

Извадете и горещи ги залейте със студения сироп. Оставете за няколко часа на хладно да поемат сиропа и сервирайте.

Топ десерт, който ви препоръчвам и трябва да видите и опитате е Галактобуреко - гръцка сиропирана баница с крем или супер сполучливите Домашни толумбички 








Сиропиран ябълков щрудел


Баница с ябълки