Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
вторник, 16 април 2024 г.
Галактобуреко - гръцка сиропирана баница (Видео)
Преди време бяха правила този невероятно сладък десерт и днес реших да го повторя, като направих и видео към рецептата. Галактобуреко е гръцка сиропирана баница с крем, наподобява сладкиш или млечна баница, много сочна с нежен крем и наситена сладост от захарния сироп. Който го опита се влюбва в него. Горещо го препоръчвам, не е сложен за приготвяне, изисква повечко време за да поеме сиропа, но резултата си заслужава чакането.
Продукти:
кори за баница - 400 г фини
прясно мляко - 1 литър
масло - 150 г
яйца - 6 бр.
захар - 150 г
грис - 80 г пшеничен
ванилия - 2 пакетчета
за сиропа:
вода - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
портокали - 1 бр
Как приготвям рецептата може да видите във видеото 👇
Начин на приготвяне:
Направете захарния сироп, като сложите захарта и водата в тенджера на котлона да заври. Добавете сока от и кората на портокала и варете до сгъстяване и получаване на захарен сироп.
Оставете да се охлади.
Направете крема, като в друга купа сложите яйцата и захарта.
Разбийте и ги добавете в тенджера с млякото и гриса. Сложете на котлона и бъркайте енергично до сгъстяване и получаане на гъст крем. Внимавайте да не захване на дъното, трябва непрекъснато да бъркате.
Накрая добавете половината масло, разбъркайте, от топлината то ще се стопи, добавете ванилията и махнете от котлона.
Оставете за кратко да се охлади.
Разтопете останалото масло.
Разделете корите на две части с еднакъв брой.
Намажете правоъгълна тава с масло и сложете една кора, намажете я с масло, сложете другата, пак намажете с масло и така докато свършат всички кори от първата отделена част. Сипете отгоре целия крем и изравнете, така че да е покрито навсякъде равномерно.Отгоре повторете процедурата с останалите кори, като слагате, мажете и така всяка кора, включително и последната.
Вземете остър нож и внимателно направете леки разрези, оформящи порционни парчета и поставете в загрята фурна на 200 градуса до златисто около 20-30 мин.
Извадете готовия сладкиши по очертанията нарежете парчета, още топъл го залейте със студения захарен сироп.
Охладете и поставете в хладилник за 12 часа да се сиропира.