вторник, 16 април 2024 г.

Галактобуреко - гръцка сиропирана баница

 

Галактобуреко - гръцка сиропирана баница

Преди време бяха правила този невероятно сладък десерт и днес реших да го повторя, като направих и видео към рецептата. Галактобуреко е гръцка сиропирана баница с крем, наподобява сладкиш или млечна баница, много сочна с нежен крем и наситена сладост от захарния сироп. Който го опита се влюбва в него. Горещо го препоръчвам, не е сложен за приготвяне, изисква повечко време за да поеме сиропа, но резултата си заслужава чакането. 

Продукти:

  • кори за баница - 400 г фини
  • прясно мляко - 1 литър
  • масло - 150 г
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 150 г
  • грис - 80 г пшеничен
  • ванилия - 2 пакетчета
  •  
  • за сиропа:

  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • портокали - 1 бр

  • Как приготвям рецептата може да видите във видеото 👇

Начин на приготвяне:

Направете захарния сироп, като сложите захарта и водата в тенджера на котлона да заври. Добавете сока от  и кората на портокала и варете до сгъстяване и получаване на захарен сироп. 

Оставете да се охлади. 

Направете крема, като в друга купа сложите яйцата и захарта. 

Разбийте и ги добавете в тенджера с млякото и гриса. Сложете на котлона и бъркайте енергично до сгъстяване и получаане на гъст крем. Внимавайте да не захване на дъното, трябва непрекъснато да бъркате

Накрая добавете половината масло, разбъркайте, от топлината то ще се стопи, добавете ванилията и махнете от котлона. 

Оставете за кратко да се охлади.

 Разтопете останалото масло.

Разделете корите на две части с еднакъв брой. 

Намажете правоъгълна тава с масло и сложете една кора, намажете я с масло, сложете другата, пак намажете с масло и така докато свършат всички кори от първата отделена част. Сипете отгоре целия крем и изравнете, така че да е покрито навсякъде равномерно.Отгоре повторете процедурата с останалите кори, като слагате, мажете и така всяка кора, включително и последната.

 Вземете остър нож и внимателно направете леки разрези, оформящи порционни парчета и поставете в загрята фурна на 200 градуса до златисто около 20-30 мин.

Извадете готовия сладкиш и по очертанията нарежете парчета, още топъл го залейте със студения захарен сироп. 

Охладете и поставете в хладилник за 12 часа да се сиропира.

Галактобуреко преди печене


Сиропиран сладкиш




Гръцка сиропирана баница



Галактобуреко парче