петък, 9 октомври 2015 г.

Туршия зелени домати с карфиол



Това е още една туршия, която направих с фиксовете за консервиране на Dr.Oetker. Този път обаче използвах лютия фикс и мисля че се получи страхотна комбинация. Вкусът е леко пикантен, не мога да кажа че е чак люто, но придава страхотен апетит.

Необходими продукти за 7бр буркани:

2 кг зелени домати
1 глава карфиол
500 гр моркови
300 гр чорбаджийски чушки

черен пипер на зърна
1п фикс за консервиране Люта на Dr.Oetker
1.750 мл вода
300 мл винен оцет
150 гр захар

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте зеленчуците и ги нарежете на едро, като карфиола накъсате на розички, а по-малките домати и чушките оставите цели.
Добре е зеленчуците да са прясни,твърди и без наранявания по тях.
Подгответе си 7 бр. чисти и сухи буркани с вместимост 700-800 мл.
Поставете зеленчуците, като ги разпределите в бурканите, сложете и по няколко зрънца черен пипер.
Пригответе маринатата, която е по указание на опаковката на фикса. Сипете в тенджера водата, оцета и захарта, добавете съдържанието на пакетчето Pikant fix Люта и разбъркайте всичко. Оставете на котлона и варете 3-5 мин. като бъркате постоянно да се разтвори всичко в сместа. Отстранете от котлона и напълнете внимателно бурканите с горещата марината и затворете веднага с капачки.