неделя, 19 март 2017 г.

Лесни бисквити с парченца шоколад



Отдавна се каня да ги направя тези бисквитки и все не се решавах да опитам. Адски много ги харесвам и мога дори да кажа че тези бисквити тип кукис са единствените, които обичам да хапвам. Спомням си че преди няколко години се бях опитвала да ги правя, но нещо рецептата не беше много сполучлива и така и не се получи нищо.Наскоро гледах предаване на Ана Олсън и дадоха как ги приготвя. Исках да опитам и бях решена ако и този път не се получи да не опитвам повече. За моя голяма изненада се получиха разкошни бисквити. Направо не можах да повярвам колко добре се получиха, а сина ми беше възхитен, което още повече ме радваше :)
Ето и как ги направих, а вие ако все още се двоумите, бих ви посъветвала да опитате, наистина са страхотни :)

Продукти:
  • брашно - 1 и ½ ч.ч.
  • захар - ½ ч.ч. бяла
  • захар - ½ ч.ч. кафява
  • яйца - 2 бр.
  • бакпулвер - ½ ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 100 г
  • ванилия - 2 бр.
  • шоколад - 150 г натурален или шоколадови капки
Начин на приготвяне:

Чаената чаша е с вместимост 200 мл. Разтопете маслото, сипете го в купа, сложете двата вида захар и разбъркайте.

Разбийте яйцата, добавете ги в купата и отново разбъркайте с тел до пълното им поемане.

Пресейте брашното, солта, ванилията и бакпулвера. Сипете го в купата и с дървена лъжичка разбъркайте енергично до получаване на гъсто лепнещо тесто.

Нарежете шоколада на малки парчета и го добавете към тестото, ако ползвате шоколадови капки ги сложете цели.

Разбъркайте сместа с лъжицата, покрийте с домакинско фолио и сложете за 20 минути в хладилника.

Вземете голяма плоска широка тава и поставете хартия за печене. Извадете тестото, с лъжица загребете от сместа и с помощта на ръцете оформете топче. Ръцете трябва да са леко навлажнени, за да не ви лепне тестото. 

Оформете топчетата и ги подредете в тавата като оставете разстояние между тях, и не ги правете много големи, защото при печене тестото се разлива. От това тесто на мен ми излязоха 12 бр. големи бисквитки.

Загрейте фурната на 180градуса с вентилатор и сложете тавата в средата на фурната.

Печете бисквитите за 12-15мин. Като ги наблюдавайте, щом започнат да променят цвета си и по краищата да стават златисти ги извадете.

Поставете всяка бисквитка върху метална решетка да изстине. Получават се хрупкави бисквити, с приятна мека вътрешност и наситен шоколадов вкус :)